Tantárgy neve, kódja: Iparjogvédelem, GSZABAN-IPARJOVE-1

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+0
Kreditérték: 2
Elmélet: 100 %
Gyakorlat: %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth László
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja a szellemitulajdon-védelem iparjogvédelmi oltalmi ágának megismertetése, mely a járműmérnökök számára elengedhetetlenül fontos, a munkájuk során keletkező, az iparjogvédelem alá tartozó új megoldások felismerésében, valamint kellő időben és módon történő oltalom alá helyezésében.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Bevezetés, jogtörténeti áttekintés. Szabadalmi jog. Használatiminta-oltalmi jog. Védjegyjog. Földrajzi árujelzők oltalma. Formatervezési minta-oltalmi jog. Jogorvoslat és jogérvényesítés az iparjogvédelmi ügyekben. Iparjogvédelmi információszerzés. Innováció az iparjogvédelemben és a szellemi tulajdon hasznosítása.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Az előadásokon elsajátított ismeretek segítségével, az érdeklődő, alkotó hallgatók, a mukájuk, kutatásaik eredményeképpen keletkező iparjogvédelemi megoldások tekintetében képesek azt önállóan az iparjogvédelem rendszerében elhelyezni, újdonságkutatást végezni és ezzel összefüggésbne az oltalomszerzési eljárás kezdeti, kielemkedő fontosságú lépéseit megtenni.

Képességei:

Az iparjogvédelmi információforrások bemutatásával a hallgatók kutatási gyakorlatot szereznek. Az oktatás segítségével képesek lesznek az új megoldások felismeréséhez, és útmutatást azok megfelelő időben és módon történő oltalom alá helyezésében. Az oktatás és a számonkérés fejleszti a hallgatók renszerszintű gondolkodását és segíti az önálló tanulás és problémamegoldás fontosságának egyéni felismerését.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatóknak egy beadandó feladatot kell készítenük, amelyre a maximálisan adható pontszám 100. A gyakorlati jegy számítása a beadandó feladat pontszáma alapján történik. Amennyiben a beadandó pontszáma nem éri el a maximálisan kapható pontszám 50%-át (50 pont), akkor a beadandó feladat pótlására adunk lehetőséget.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

1. Legeza Dénes: Bevezetés az iparjogvédelembe, 2020, ISBN: 978-963-9157-87-3 2. Legeza Dénes: Iparjogvédelem, (2. kiadás, 2020) ISBN: 978-963-9157-89-7

Ajánlott irodalom: