Tantárgy neve, kódja: Digitális technika II., GINFBAL-DIGTECH2-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Digitális technika I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: szakmai törzsanyag
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Lóránt
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Drenyovszki Rajmund
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A Digitális technika II. c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a digitális technika elméleti alapjaira épülő gyakorlati elveket és eljárásokat.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Kapuáramkörök, nyomógombok, tápforrások, feszültségviszonyok, aszinkron hálózat hardveres vizsgálata, tervezése, megvalósítása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok).

Képességei:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. - Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévi projektmunka önálló megvalósítása, melynek alapja az előző félévben leírt, autonóm, rögzített döntési logika alapján működő aszinkron kis robot logikai tervezési és konstrukciós feladata. A robotról ismertető videót, vagy személyesen, laborkörülmények közötti működést kell bemutatni. A feladathoz segítségként videóanyagok elérhetők.
Vizsgakövetelmények:

---

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Dedikált labor (4/7).

Kötelező irodalom:

[1] Dr. Madarász László: Digitális technika I/1., H-369. [2] Dr. Madarász László: Digitális technika I. Példatár, H-378. [3] Dr. Madarász László: Munkafüzet a digitális technikához, H-394.

Ajánlott irodalom:

[1] Dr. Madarász – Molnár: A leggyakrabban használt TTL és CMOS SSI-MSI áramkörök, H-331 [2] Dr. Madarász László: A digitális IC-sorozatok, optoelektronikai elemek, H-378. [3] Dr. Madarász László: A digitális áramkörök alkalmazástechnikájának alapjai, H-382. [4] Matijevics István Digitális technika interaktív példatár : egyetemi tananyag. (2011) https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0008_matijevics/adatok.html