Tantárgy neve, kódja: Robotika kezdőknek, GSZABAN-ROBOTIKA-1

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Sári Bence
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Sári Bence
Tárgy oktatásának célja:
Ez a kurzus a robotkarok programozásának alapjait, szimulációs környezet használatát tartalmazza a mozgatás, a problémamegoldás és a digitális be- és kimeneti feladatokhoz. A robotkarok programozásának haladó témáit és valós alkalmazásait.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

1. A hallgatók megismertetése a robotkarok programozásának alapjaival, beleértve a szintaxist, a vonatkozó szoftvereket és a gyakorlati példákat. 2. Megismertetni a hallgatókat a szimulációs környezettel, és végigvezetni őket az első példaprogramjuk elkészítésén. 3. A különböző mozgástípusokkal, problémamegoldó technikákkal és digitális bemenetekkel és kimenetekkel való munkára egy szimulációs környezetben. 4. A teachpendant használata a szimulációs környezet vezérlésére, beleértve a smartgripper használatát és a palettázási feladatokat. 5. Több kar szinkronizálása és programfüggvények írása szimulációs környezetben, beleértve problémák megoldását ezekkel a karokkal.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Képességei:

- Tanulmányai során szerzett ismeretanyagát felhasználva képes beágyazott rendszereket specifikálni és megvalósítani. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Attitűdje:

- Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért.

További szakmai kompetenciák:

- digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Projektmunka: A kiírt feladatok készítése egyéni munkában. A feladat megoldása, prezentálása és dokumentálása együttesen 0-100 pont között lesz értékelve. A gyakorlati jegyet pedig a TVSZ alapján kapják a hallgatók.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom:

• E.T. Bryant: Robot Arm Assembly and Programming Guide , 2019, ISBN: 9781070108865