Tantárgy neve, kódja: Adatelemzés statisztikai módszerekkel, GSZABAN-ADELSTMO-1

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 2
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pap-Szigeti Róbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Pap-Szigeti Róbert
Ellenőrzésért felel: Dr. Pap-Szigeti Róbert
Tárgy oktatásának célja:
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

- Az SPSS (vagy PSPP) statisztikai programcsomag használata. Az adatok rögzítése, importálás, exportálás. Változók definiálása. - Az adatbázis rendezése, adattisztítás, szűrő használta, részmintaelemzések előkészítése, új változó létrehozása (kiszámítás, megszámlálás, átkódolás). - Leíró statisztikai paraméterek (gyakoriságok, középértékek, szóródási mutatók) kiszámítása, grafikus megjelenítése (gyakorisági hisztogram, boxplot, error bar). - Statisztikai hipotézisvizsgálatok intervallumskála esetén (egy- és kétmintás t-próba, Welch-próba, páros t-próba, F-próba, egyszempontos varianciaanalízis). - Statisztikai hipotézisvizsgálatok rangskála esetén (Mann-Whitney, Wilcoxon, Kruskal-Wallis, Friedman, Kolmogorov-Smirnov). - Összefüggés-vizsgálatok, korrelációs együttható (Pearson, Spearman), a korrelációs mátrix elemzése. Kontingenciatábla, χ2-próba, kontingencia-koefficiens. - Többváltozós regresszió-analízis alkalmazása és eredményeinek értelmezése. - Változórendszer struktúrájának vizsgálata faktor- és klaszteranalízis segítségével, az eredmények interpretációja. - Tudásmérő tesztek eredményeinek feldolgozása. Rögzített adatfájlok megnyitása. A változók tulajdonságainak módosítása, a hiányzó értékek kezelése. Több teszt eredményeinek összeillesztése. - Disztraktor-elemzés. Feleletválasztó kérdések válaszainak átkódolása. Átkódolás lehetőségei, a syntax használata. - Reliabilitás, itemkihagyásos reliabilitás. Az itemek elkülönítés-mutatója. Item-nehézségi sorrend készítése. - Feladatok pontszámának, %pontos pontszámának kiszámítása. Spss-függvények használata. Teszt-összpontszám kiszámítása, alapstatisztikai jellemzők vizsgálata. - A jamovi alkalmazás megismerése. Az elemzések megvalósítása jamovi-ban.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok).

Képességei:

- Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására.

Attitűdje:

- Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és megrendelői adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy gyakorlati feladatsor megírása a gyakorlatok tanyagából, 30 pontért. Egy gyakorlati házi feladat megtervezése és kivitelezése, 70 pontért. A gyakorlati feladatsor megírása akkor sikeres, ha a hallgató legalább 15 pontot elér. A házi feladat sikeres, ha legalább 35 pontot elér a hallgató. Sikeres gyakorlati dolgozat és házi feladat esetén a hallgató a szerzett pontjai alapján kap gyakorlati jegyet. A sikertelen gyakorlati feladatsor és a sikertelen házi feladat egy-egy alkalommal pótolható.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A gyakorlatokhoz a szükséges szoftver elérhető az egyetem számítógépes hálózatán, otthoni gyakorlásra a szoftver ingyenes változata hozzáférhető. A gyakorlatok tananyagát, a kiadott feladatok megoldását és az elméleti összefoglalót elektronikus formában a hallgatók rendelkezésére bocsátjuk.

Kötelező irodalom:

[1] Vargha András (2015): Matematikai statisztika - Pszichológiai, nyelvészeti és biológiai alkalmazásokkal. Pólya Kiadó, Budapest. ISBN 978-963-858-095-5

Ajánlott irodalom:

[1] Falus Iván és Ollé János (2000): Statisztikai módszerek pedagógusok számára. OKKER Kiadó, Budapest. ISBN 963-922-816-8 [2] Sajtos László és Mitev Ariel (2007): SPSS Kutatási és adatelemzési kézikönyv. Alinea Kiadó, Budapest. ISBN 978-963-965-908-7