Tantárgy neve, kódja: LabVIEW-Arduino projektek, labviewarduino

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 2
Elmélet: %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Kővári Attila
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Prof. Dr. Kővári Attila
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Kővári Attila
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja a LabVIEW fejlesztőkörnyezet alkalmazása Arduino és néhány elektronikai áramköri elem segítségével összeállított projektfeladatok megoldására. Ezzel alapvető ismereteket kap a LabVIEW fejlesztőkörnyezet alkalmazásáról, külső hardver egység illesztésének megvalósításáról és egyszerű áramköri kapcsolások összeállításáról.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

LabVIEW alapok, alap programozási tételek megvalósítása, LabVIEW és külső hardver egység illesztése, annak megvalósítása, egyszerű áramköri kapcsolások összeállítása, analóg és digitális jelfeldolgozás megvalósítása, hibakeresési technikák.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit. - Birtokában van a mért jelek feldolgozásával, rendszerek és hálózatok modellezésével, szimulációjával és szabályozásával kapcsolatos alapismereteknek és mérnöki szemléletnek. - Megkeresi és elhárítja az otthoni és kisvállalati informatikai környezetben jelentkező hardveres és szoftveres hibákat. Internetes források és tudásbázisok segítségével követi, valamint feladatainak elvégzéséhez lehetőség szerint alkalmazza a legmodernebb információs technológiákat és trendeket. - Az elkészült termékhez prezentációt készít és bemutatja, előadja azt munkatársainak, vezetőinek, ügyfeleinek. - Az általa végzett szoftverfejlesztési feladatok esetében kiválasztja a legmegfelelőbb technikákat, eljárásokat és módszereket. - Manuális és automatizált szoftvertesztelést végezve ellenőrzi a szoftver hibátlan működését, dokumentálja a tesztek eredményét. - Szoftverfejlesztés vagy -tesztelés során felmerülő problémákat old meg és hibákat hárít el webes kereséssel és internetes tudásbázisok használatával.

Képességei:

- Felhasználja az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok) az informatikai rendszerek kialakítását célzó mérnöki munkájában. - Tanulmányai során szerzett ismeretanyagát felhasználva képes beágyazott rendszereket specifikálni és megvalósítani. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során. - Naprakész információkkal rendelkezik a legmodernebb információs technológiákkal és trendekkel kapcsolatban. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével. - Ismeri a hatékony prezentálás szabályait, a prezentációs szoftverek lehetőségeit.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. - Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására. - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - Nyitott és érdeklődő a legmodernebb információs technológiák és trendek iránt. - Törekszik a tömör, lényegre törő, de szakszerű bemutató összeállítására. - Nyitott az új technológiák megismerésére, tudását folyamatosan fejleszti. Törekszik arra, hogy az elkészített kódja jól átlátható, és mások számára is értelmezhető legyen. - Törekszik a mindenre kiterjedő, az összes lehetséges hibát felderítő tesztelésre, valamint a tesztek körültekintő dokumentálására. - Törekszik a hibák elhárítására, megoldására, és arra, hogy azokkal lehetőség szerint ne okozzon újabb hibákat.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét. - Önállóan behatárolja a hibát. - Egyszerűbb problémákat önállóan, összetettebbeket szakmai irányítással hárít el. - Önállóan szerez információkat a témában releváns szakmai platformokról. - A projektcsapat tagjaival egyeztetve, de önállóan elkészíti az elvégzett munka eredményét bemutató prezentációt. - Önállóan dönt a fejlesztés során használt technológiákról és eszközökről. Saját fejlesztésként megvalósított kisebb projektekben önállóan végzi a tesztelést, tesztelői szerepben nagyobb projektekben irányítás mellett végez meghatározott tesztelési feladatokat.

További szakmai kompetenciák:

- digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete - az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A kurzust olyan műszaki alapképzésre járó hallgatóknak ajánlom, akik olyan gyakorlati feladatok megoldásával is szívesen foglalkoznak, amiben nem csak szoftver, hanem szoftver és hardver megvalósítás is szerepet kap. A projekt feladatok kidolgozásának megkezdéséhez minimális LabVIEW tudás elegendő. Szükség szerint a félév első 4 alkalmával áttekintjük a LabVIEW használatának alapjait elsősorban csak azok számára, akik még nem ismerkedtek meg a LabVIEW környezettel és a projektfeladat ezután elkezdhető számukra is. A feladatokon az óra keretében vagy otthon is lehet dolgozni, mivel a feladatokhoz szükséges eszközök könnyen beszerezhetők. A projektfeladat nyitott, vagyis a hallgatók is élhetnek javaslattal, amiket egyeztetünk, ekkor a hallgatók szerzik be a szükséges eszközöket a megvalósításhoz. A feladat kidolgozására fordított munka eshet a félév első felére is, a projekt a félév során bármikor prezentálható (diasor+dokumentáció) és ezzel a gyakorlati jegy bármikor megszerezhető. A projektek megvalósításán 3 fős csapatban lehet dolgozni, amelyben nem csak ugyanazon szakra járó hallgatók vehetnek részt. A konzultációk tervezett időpontja hétfő 10:00-11:30, azonban megállapodhatunk más időpontokban is, ekkor elsősorban online konzultációs jelleggel. A gyakorlati jegy a TVSz. 11. § (2) szerint kerül megállapításra.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A hallgatók a számítógépes laborban vesznek részt az oktatáson, célszerűen saját gépeiket igénybe véve.

Kötelező irodalom:

Friedl Gergely: LabVIEW segédlet, online elérhető: http://maxwell.sze.hu/~friedl/Szab%C3%A1lyoz%C3%A1si_rendszerek/LabVIEW%20seg%C3%A9dlet.pdf

Ajánlott irodalom: