Tantárgy neve, kódja: Villamos kalkulus, villkalk_n

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+2+0
Kreditérték: 2
Elmélet: %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Csík Norbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Csík Norbert
Ellenőrzésért felel: Dr. Csík Norbert
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja a villamosmérnöki területtel kapcsolatos tárgyak, Elektrotechnika, Jelek és Rendszerek, Irányítástechnika alapvető számolási fogásainak gyakoroltatása, elmélyítése, megértetése s ezzel a jelennleg, akár párhuzamosan futó, akár a később következő tárgyak sikeres teljesítésének elősegítése.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

01 Ellenállás eredők 02 Feszültségosztó, áram és feszültségjellegű mennyiségek meghatározása összetettebb hálózatokban 03 Szintézis óra 04 A komplex számok 05 Komplex módszer számolási technikája 06 Átviteli függvény 07 Szintézis óra 08 A Fourier-transzformáció (FT) és Laplace-transzformáció (LT) lényege 09 Differenciálegyenlettel reprezentált rendszer átviteli függvényének meghatározása és vizsgálata LT segítségével 10 Zérus, pólus, nemtriviális helyettesítés 11 Szintézis óra 12 Határértékekben való viselkedés, törtek határértéke általánosan 13 Szintézis óra


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

ismeri a műszaki szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika) szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat, és az ezekkel összefüggő terminológiát, az ezekhez kapcsolódó tevékenységek legfontosabb eljárásait, eszközeit és dokumentációs rendszerét. Birtokában van a mért jelek feldolgozásával, rendszerek és hálózatok modellezésével és szabályozásával kapcsolatos alapismereteknek és mérnöki szemléletnek és a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai, környezetvédelmi területek elvárásainak, követelményeinek.

Képességei:

a felmerülő rutinfeladatok megoldása során képes alkalmazni a megismert általános elveket, szabályokat, eljárásokat, terminológiát, az adott részterület műszaki folyamatait működtetni és munkáját dokumentálni. Feladatmegoldása során képes együttműködni és szakmai kommunikációt folytatni más szakemberekkel, egyénileg és csoportmunkában egyaránt. Képes létrehozni, olvasni és értelmezni a műszaki dokumentációkat Elemzési, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására is képes, alkalmazza az analitikus módszereket. Képes együttműködni villamosmérnökökkel és más szakterületek képviselőivel is az adott feladat megoldásának kimunkálása során.

Attitűdje:

hitelesen képviseli a mérnöki szakterület szakmai alapelveit, a saját feladatán túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására. Vállalja és elfogadja a műszaki képzési területet, az ott ellátandó mérnöki kisegítő tevékenységeket. Érdeklődő a műszaki képzési területtel összefüggő új módszerekkel és eszközökkel kapcsolatban. Elkötelezett a minőségi követelmények betartása iránt. Betartja és betartatja a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai, környezetvédelmi követelményeket, nyitott ismereteinek gyarapítása iránt.

Autonómia és felelősség:

a kiadott feladatot képes önállóan végrehajtani. Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett elemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. Felismeri saját szakmai korlátait egy adott probléma felmerülése esetén. Képes és hajlandó együttműködni szakmai feladatok megoldásában más résztvevőkkel. Felelősséggel végzi saját munkáját és felelősséget vállal érte.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egyetlen dolgozat teljesítése legalább 50%-ra.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

-

Ajánlott irodalom:

1] Gergely István: Elektrotechnika, General Press, 2015, ISBN: 9789639076334 [2] Török Miklós: Elektronika, JATEPRESS, 2005, ISBN:9789633151860. [3] Norbert Hesselmann: Digiális jelfeldolgozás Műsz. Könyvkiadó, 1985 ISBN: 963 1064 220 [4] Dr. Madarász László: Irányítástechnika/Analóg irányításelmélet GAMF, 1990 [5] V.K. Mehta & R.M: Basic Electrical Engineering, Chand (S.) & Co Lt, 2006, ISBN: 978-8121908719