Tantárgy neve, kódja: Mercedes-Benz Made in Kecskemét, MERCEDES

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+0
Kreditérték: 2
Elmélet: 100 %
Gyakorlat: %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Berczeli Miklós
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Berczeli Miklós
Ellenőrzésért felel: Dr. Berczeli Miklós
Tárgy oktatásának célja:
A Mercedes-Benz Made in Kecskemét tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék egy modern autógyár felépítéseit, részeit, a legkorszerűbb alkalmazott technológiákat, ezzel összefüggést teremtve a szaktantárgyak és a valós iparkörnyezet között.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A tantárgy bemutatja a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát a hallgatók számára, méghozzá közvetlenül a gyárból érkező vezetők és mérnökök tolmácsolásában. Minden órát más-más területről érkező vezető vagy szakértő tart. A félév során lefedésre kerül a gyár működésének minden területe, így minden szak számára érdekes lehet. Legfőbb területek a legfrissebb irányvonalakkal, melyeket érinteni fog a tantárgy, a következők: - Présüzem – Karosszériaelemek gyártása. Trendek a préselések területén. - Karosszéria üzem - automatizálás robotokkal. - Fényezőüzem – A 30 éves átrozsdásodási garancia titka. - Összeszerelő üzem – Miért különleges a kecskeméti Mercedes-Benz gyár. - Minőségellenőrzés – Mercedes-Benz minőség Magyarországon. Járművek tesztelése - Logisztika – Nyersanyagtól a kész járműig. - Vállalatirányítási rendszerek - Technikai üzemeltetés - Emberi erőforrások - Pénzügy és controlling - Informatikai szolgáltatások


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A hallgató elsajátítja egy modern autógyár fogalomrendszerét, szakkifejezéseket, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket, képes az adott műszaki szakterület terminológiáit, elméleteit alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására. Felelősséggel vallja és képviseli a mérnöki szakma értékrendjét, nyitottan fogadja a szakmailag megalapozott kritikai észrevételeket.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadásokon történő részvétel.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadások jegyzetelése.

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: