Tantárgy neve, kódja: Elektronika, GINFBAL-ELEKTRON-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Jelek és rendszerek + 100 kr
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: differenciált szakmai ismeretek
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Csík Norbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Csík Norbert
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
Félvezető eszközök működési mechanizmusa; diódák, egyenirányítók, fesz. stabilizátorok, szintvágók; a bipoláris tranzisztor, tranzisztoros kapcsolók, erősítők, végfokok működése; JFET-MOSFET; műveleti erősítők felépítése és jellemzése, és alapkapcsolásai (követő-, egyenes-, invertáló-, összeadó-, kivonó-, szűrő-, exponenciális- és logaritmikus áramkörök). Alkalmazásokra példák.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Félvezető eszközök működési mechanizmusa; diódák, egyenirányítók, fesz. stabilizátorok, szintvágók; a bipoláris tranzisztor, tranzisztoros kapcsolók, erősítők, végfokok működése; JFET-MOSFET; műveleti erősítők felépítése és jellemzése, és alapkapcsolásai (követő-, egyenes-, invertáló-, összeadó-, kivonó-, szűrő-, exponenciális- és logaritmikus áramkörök). Alkalmazásokra példák.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit. - Birtokában van a mért jelek feldolgozásával, rendszerek és hálózatok modellezésével, szimulációjával és szabályozásával kapcsolatos alapismereteknek és mérnöki szemléletnek.

Képességei:

képességei - Felhasználja az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok) az informatikai rendszerek kialakítását célzó mérnöki munkájában. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik.

Autonómia és felelősség:

- Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév jegye a tematika 12 elméleti tételére épülő beszámolóból, a tételek analitikai módszereit alkalmazó gyakorlati feladatok megírásából tevődik össze. A dolgozat/beszámoló kidolgozására összesen 90 perc áll rendelkezésre a megoldandó feladatokkal együtt (pandémia okán tartott online vizsga esetén teszt-jellegű kevert feladat/kérdéssorra kell időkorlátos választ adni a teljes félév anyagából - 40 kérdés, 40 perc alatt. A pontszám (Vp) ekkor a tesztszázalék (Tsz) alapján adódik a következő összefüggéssel: Vp=1.334*(Tsz-25)).
Vizsgakövetelmények:

---

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Elektronikus segédanyag áll rendelkezésre, melynek elérhetőségéről, használatáról az oktató ad bővebb felvilágosítást.

Kötelező irodalom:

[1] Török Miklós: Elektronika (2014) , ISBN: 9789633151860

Ajánlott irodalom:

[1] Török Miklós: Elektronika JATEPress, 2000 ISBN: 978 9634 823612 [2] Kovács Csongor: Elektronika General Press, 2002 ISBN: 963 9076 716 [3] Kovács Csongor: Elektronikus áramkörök General Press, 2002 ISBN: 963 9076 325