Tantárgy neve, kódja: Idegen nyelv 2 – angol, GGEPBAL-IDANGOL2-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Felelős tanszék: Nyelvoktatási és Nyelvvizsgaközpont
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
Szaknyelvi ismeretek, szakmai szókincs elsajátítása, elmélyítése annak érdekében, hogy a hallgatók megtanulják a szakmai kommunikáció alapjait; tudjanak angol nyelven véleményt alkotni, megértsék és megértessék magukat munkahelyi szituációkban, szakmai társalgás során, értekezleten, információgyűjtés szakmai szövegekből.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az alábbi témák kerülnek feldolgozásra: The History of Engineering, Traits of an Engineer; Engineering Jobs; The Engine; Materials and their Properties; Ask the Mechanic; Motorcycles; Issues of Electiricty

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A hallgató ismeri a gépészmérnöki a szakma szókincsét és kifejezéseit magyar és angol nyelven. Angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszövegek megértéshez, feldolgozásához, és a szakmai feladatok elvégzéséhez szükséges szintet, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges nyelvtudással rendelkezik.

Képességei:

A hallgató képes arra, hogy alkalmazza a megszerzett ismereteket, angol nyelven kommunikáljon szakmai kérdésekről és alkotó módon használja a gépészmérnöki szakma formális nyelvezetét. Képes összefüggő, szakmai szöveget alkotni írásban és szóban. Képes megérteni hosszabb, bonyolultabb szakmai témájú szövegeket. Képes az önálló ismeretszerzésre.

Attitűdje:

Törekszik arra, hogy olvassa az angol nyelvi szakirodalmat a gépészmérnöki szakterületen, folyamatosan fejlessze nyelvtudását és szakmai ismereteit.

Autonómia és felelősség:

Önállóan kommunikál és magabiztosan használja a nyelvet a legkülönbözőbb szakmai szituációkban.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az órákon való rendszeres részvétel és aktív közreműködés. Folyamatos ellenőrzés és szóbeli számonkérés. Félév végi összefoglaló dolgozat az átvett szakmai anyagból. Beadandó feladat, prezentáció, szóbeli referátum (téma vagy cikk feldolgozása) elkészítése és bemutatása.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tanár által kiadott nyomtatott és digitális anyagok

Kötelező irodalom:

Evans, V., Dooley J.,(2011)Career Paths - Mechanics: Student's Book, Express Publishing UK Ltd, ISBN: 1780986211,9781780986210 Loyd, C., & Frazier J. I (2011) Career Paths - Engineering: Student's Book, Express Publishing UK Ltd. 9781780980164.

Ajánlott irodalom: