Tantárgy neve, kódja: Fejlesztés mobil eszközökre I., GINFBAL-FEJLMOE1-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kr
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: differenciált szakmai ismeretek
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Bolla Kálmán Milán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Kovács Márk , Dr. Bolla Kálmán Milán
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja az Apple iOS platformra való alkalmazásfejlesztés alapjainak bemutatása swift és objective-C programozási nyelvek segítségével.
Elsajátítandó ismeretanyag:

iOS bevezető: történet, iOS architektúra, fejlesztéshez használható nyelvek, keretrendszerek. Fejlesztőeszköz bemutatása, XCode, emulátor. Objective-C és swift programozási alapok. iOS projekt felépítése. Alkalmazás életciklusa. UI vezérlők, layout-ok létrehozása. Design és animáció. MVC iOS-ben. Perzisztens adattárolás. iOS networking, REST szolgáltatások hívása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása - Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket. Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére, adatbázis alapú rendszerek kialakítására, számítógépes hálózatok felépítésére, működésére és implementációjára, intelligens rendszerek jellemzőire, a mobil alkalmazásfejlesztés sajátosságaira, a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzselésére, és az IT biztonság szempontjaira - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Képességei:

képességei - Képes alkalmazást fejleszteni, kliens-szerver és WEB, mobil rendszereket programozni, multiplatform rendszereket kialakítani. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az órák látogatása, az ott hallottak otthoni áttekintése és kiegészítése az órán ajánlott irodalom alapján. Elméleti és gyakorlati ZH.
Vizsgakövetelmények:

nincs

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Xcode: https://developer.apple.com/xcode/ Git: https://git-scm.com/ Gitlab: https://gitlab.com/ Sourcetree: https://www.sourcetreeapp.com/

Kötelező irodalom:

[1] Start Developing iOS Apps (Swift) https://developer.apple.com/library/archive/referencelibrary/GettingStarted/DevelopiOSAppsSwift/

Ajánlott irodalom:

[1] M. Neuburg: iOS 12 Programming Fundamentals with Swift: Swift, Xcode, and Cocoa Basics, 1st edition, O'Reilly Media, 2018, ISBN-10: 1492044555, ISBN-13: 978-1492044550