Tantárgy neve, kódja: Informatikai szakmai angol - I., GINFBAL-INFSZAN1-2

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: egyéb
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Felelős tanszék: Nyelvoktatási és Nyelvvizsgaközpont
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy oktatásának célja szaknyelvi ismeretek, szakmai szókincs elsajátítása, nyelvtani ismeretek elmélyítése annak érdekében, hogy a hallgatók megtanulják a szakmai kommunikáció alapjait; megértsék és megértessék magukat munkahelyi szituációkban, mint például szakmai társalgásban/értekezleteken való részvétel, szakmai szövegek olvasása.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Szaknyelvi szókincs bővítése az alábbi témakörökben: számítógép hardware, számítógép alkalmazások, perifériák, operációs rendszerek, kimeneti, bemeneti eszközök, intelligens eszközök, innováció, a számítástechnika története, hálózatok, biztonság. beszédkészség fejlesztése: véleményalkotás, szakmai szituációkban, érvelés, prezentációk tartása, olvasás képesség: szakmai szövegek olvasása során alkalmazható szövegértési stratégiák gyakorlása, íráskészség fejlesztése: leírás, grafikonelemzés, véleménykifejtés nyelvtani ismeretek elmélyítése: igeidők, módbeli segédigék, igekötős igék, feltételes mód, szóképzés, hallás utáni szövegértés gyakorlása: lényeges információ kiszűrése, különböző akcentusok megértése, aktuális szakfolyóiratok, cikkek, olvasása, megértése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása- Az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet.- Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Képességei:

képességei- Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét.

Attitűdje:

attitűdje- Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására.

Autonómia és felelősség:

autonómiája és felelőssége- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. további szakmai kompetenciák"

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A hallgatók szakmai témájú prezentációt készítenek, és dolgozatot írnak a szakmai szókincsből. A gyakorlati jegyet az előadás és az összefoglaló írásbeli dolgozat pontszámai alapján kapják. A hallgatóknak az elérhető pontszám 50 %-t el kell megszerezni a tantárgy teljesítéséhez.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tanár által kiadott nyomtatott és digitális anyagok.

Kötelező irodalom:

[1] Eric H. Glendinning & John McEvan: Oxford English for information technology, Oxford University Press, 2014, ISBN: 019457492X

Ajánlott irodalom:

"[1] Virginia Evans, Jenny Dooley & Stanley Wright: Career Paths - Information Technology. Express Publishing, 2011, ISBN: 9780857776402 [2] Santiago Remacha Esteras: Infotech - English for Computer Users Student's Book Cambridge University Press, 2008, ISBN: 9780521702997"