Tantárgy neve, kódja: Programozás II., GINFBAL-PROGRAM2-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Programozás I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: szakmai törzsanyag
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pásztor Attila
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Irházi Zoltán , Agg Péter András, Kovács Márk
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja kettős: egyrészt a strukturált programozás alapelveinek és a fájlkezelés eszközeinek megismertetése a C/C++ nyelven keresztül, másrészt az objektum-orientált programozás alapjainak megismertetése a C++ nyelven keresztül
Elsajátítandó ismeretanyag:

Függvények. Függvények - paraméterátadása. Függvények túlterhelése. Konstansok és inline függvények. Makrók. Operátorok és túlterhelésük. Általánosítás és specializáció. Típuskonverziók. A C++ I/O alapjai. Szöveges és bináris fájlkezelés. A vektorok fogalma és használata. Objektumok és osztályok. Osztályok adattagjai, konstruktorok, destruktor, tagfüggvények, öröklődés használata. Tárolók, iterátorok, algoritmusok.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Képességei:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az utolsó gyakorlati konzultáción 1 elméleti feladatsor megírása - 45 perc - 50 pont. Az utolsó gyakorlati konzultáción 1 komplex c++ feladat elkészítése az előadások és gyakorlatok anyagából - 60 perc - 50 pont. minimális követelmény: a két dolgozatra összesen 50 pont.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A kötelező irodalom, előadásvázlat, a gyakorlatokon megírt programok, a fejlesztési környezet súgója. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

"[1]  Benedek Zoltán - Levendovszky Tihamér: Szoftverfejlesztés C++ nyelven. Szak Kiadó, 2013, ISBN: 9789639131941"

Ajánlott irodalom:

[1] Stroustrup, Bjarne: The C++ Programming Language (4th Edition), Addison-Wesley, 2013, ISBN 978-0321563842