Tantárgy neve, kódja: Digitális jelfeldolgozás, GINFBAN-DIGIJELF-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Analízis II. +100 kr
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: differenciált szakmai ismeretek
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pintér István
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Pintér István
Ellenőrzésért felel: Dr. Pintér István
Tárgy oktatásának célja:
A digitális jelfeldolgozás alapfogalmainak és alapvető algoritmusainak ismertetése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Folytonos idejű rendszerek I., II. Mintavételezés, kvantálás, kódolás.Diszkrét idejű jelek és rendszerek. Számsorozatok Fourier-transzformáltja. DFT és FFT. Digitális szűrők. Diszkrét ortogpnális transzformációk. Jelek előállítása. Alkalmazások.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Ismerkedés a Scilab-bal. Folytonos idejű jelek ábrázolása.Diszkrét idejű jelek ábrázolása. Műveletek számsorozatokkal. A diszkrét Fourier-transzformáció. Jelek spektruma, ábrázolás az idő-frekvencia síkon. Digitális szűrők. Jelek előállítása. Vegyes feladatok.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Birtokában van a mért jelek feldolgozásával, rendszerek és hálózatok modellezésével, szimulációjával és szabályozásával kapcsolatos alapismereteknek és mérnöki szemléletnek. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Képességei:

képességei - Felhasználja az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok) az informatikai rendszerek kialakítását célzó mérnöki munkájában. - Tanulmányai során szerzett ismeretanyagát felhasználva képes beágyazott rendszereket specifikálni és megvalósítani. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során.

Attitűdje:

- A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és megrendelői adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:

- az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Pontszerző dolgozatok a tantárgy anyagából.
Vizsgakövetelmények:

A gyakorlati jegyet a félév során szerzett pontok alapján a TVSz előírásai szerint állapítjuk meg.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

intér I.: Digitális jelfeldolgozás gyakorlatok, oktatási segédlet, 15 fős számítógépterem, Scilab

Kötelező irodalom:

[1] Pintér I.: Digitális jelfeldolgozás, jegyzet, H330

Ajánlott irodalom:

"[1] Navas, Jayadevan: Lab Primer Through MATLAB, 2014., ISBN-978-81-203-4932-2[2] Pintér I.: Digitális jelfeldolgozás, jegyzet, H330"