Tantárgy neve, kódja: Fizika, GINFBAN-FIZIKA__-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+2+0
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: természettudományos alapismeretek
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Nagy Péter
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Nagy Péter , Dr. Görbe Mihály, Jusztin Mária Zsuzsanna, Ovárdics Albert Zsolt
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A középiskolai fizika tantárgy tananyagának áttekintő, közel teljes körű feldolgozása, alapvető fizika feladatok és problémák megoldása felsőbb matematikai ismeretek nélkül, a megoldási módszerek ismertetése és elsajátítása. A műszaki szakmai ismeretek fizikai megalapozása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Fizikai mennyiség; mérőszám, mértékegység. Az SI mértékegység-rendszer. Viszonyszám és szintérték. A tömegpont mozgását leíró mennyiségek. Mozgás egyenes mentén, Síkmozgások. Rezgések. Newton axiómái. A Newton-féle gravitációs törvény. A dinamika alapegyenletének alkalmazásai I. A dinamika alapegyenletének alkalmazásai II. Munka, energia. Munkatétel. Mechanikai energia megmaradásának tétele. Pontrendszer dinamikája. Belső és külső erők. Impulzustétel, súlyponttétel. Ütközések. Hidrosztatika és hidrodinamika. Hidrosztatikai nyomás, Pascal és Archimédesz törvénye. Ideális gázok állapotváltozásai. A nyomás értelmezése a kinetikus gázelmélet alapján. Abszolút hőmérséklet fogalma. Az ideális gázok állapotegyenlete, gáztörvények. A hő és a hőmérséklet fogalma, hőmérsékleti skálák. Szilárd testek és folyadékok hőtágulása. A sűrűség hőmérsékletfüggése. Gázok állapotváltozásai. Hőkapacitás, fajhő. Halmazállapot-változások. .Fény visszaverődése és törése. Optikai szálak. Tükrök és vékony lencsék képalkotása.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Az előadáson tárgyalt ismeretanyaghoz kapcsolódó számolási feladatok, gyakorlati problémák megoldásához szükséges készségek, módszerek elsajátítása.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok).

Képességei:

képességei

Attitűdje:

- Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A hallgatók a szorgalmi időszakban 3 alkalommal előre bejelentett időpontban a gyakorlaton 20-30 perces időtartamú, egyenként 20-40 pontos kisdolgozatot írnak, amelyek elméleti kérdéseket és számolási feladatokat tartalmaznak. A kisdolgozatok pótlására vagy javítására nincs lehetőség. A gyakorlatvezető az órai teljesítményre is adhat pontokat. A szorgalmi időszakban összesen legalább 100 pont megszerzésére lesz lehetőség. Azok a hallgatók, akik az utolsó előtti gyakorlatig nem tudták a (vizsgára bocsáthatósághoz szükséges) legalább 40 pontos küszöb-pontszámot összegyűjteni, az utolsó gyakorlaton 45 perc időtartamú 100 pontos javító dolgozatot írhatnak a teljes félév anyagából.
Vizsgakövetelmények:

Az a (teljes tantárgyfelvételre beiratkozott) hallgató bocsátható vizsgára, aki a szorgalmi időszak utolsó előtti gyakorlatáig összesen legalább 40 pontot ért el, vagy a szorgalmi időszak utolsó gyakorlatán megírt javító dolgozatára legalább 40 pontot kapott. A vizsga írásbeli, időtartama 100 perc. Az előadásokon elhangzott, illetve az egyéni feldolgozásra kiadott tananyag számonkéréséből és feladatok megoldásából áll. A vizsgán és a kisdolgozatok megírásakor csak a kiadott képletgyűjtemény és zsebszámológép használható. A vizsgadolgozat maximális pontszáma 100 pont. Azon hallgatók esetén, akik teljes tantárgyfelvételre vették fel a tantárgyat és az utolsó gyakorlaton nem írtak javító dolgozatot, a vizsgadolgozat pontszámához hozzáadódik a szorgalmi időszakban összegyűjtött pontoknak a küszöb-pontszám (40) feletti része. Azon hallgatók esetén, akik csak vizsgára veszik fel a tárgyat vagy az utolsó gyakorlaton javító dolgozatot írtak, a vizsgadolgozat pontszámához nem lehet plusz pontokat adni. A jegyeket a szerzett pontok alapján a vizsgaszabályzatban szereplő előírások szerint állapítjuk meg. MEGJEGYZÉS: A fentebb megfogalmazott félévközi és vizsgakövetelmények a „hagyományos” jelenléti oktatásra vonatkoznak. Online oktatás esetén az adott körülményektől (az áttérés időpontjától, a vizsgaidőszak mikéntjétől, stb.) függően változhat a számonkérések rendje és módja, amelyről természetesen a lehető leggyorsabban és egyértelműen tájékoztatást adunk, de mindenképpen a folyamatos tanulás fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Letölthető segédanyagok.

Kötelező irodalom:

Szablics B. (szerk.): Fizika I/1-4. füzetek, KF, 2006. KF-GAMFK-H-366 Szablics B. (szerk.): Fizika I. Példatár, KF, 2008. KF-GAMFK-H-383

Ajánlott irodalom:

Physics for Scientists and Engineers, W. H. Freeman and Company, ISBN: 0-7167-4389-2 2007.