Tantárgy neve, kódja: Informatikai szakmai angol - I., GINFBAN-INFSZAN1-2

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+2+0
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: egyéb
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Felelős tanszék: Nyelvoktatási és Nyelvvizsgaközpont
Tantárgy oktatója(i): Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy oktatásának célja szaknyelvi ismeretek, szakmai szókincs elsajátítása, nyelvtani ismeretek elmélyítése annak érdekében, hogy a hallgatók megtanulják a szakmai kommunikáció alapjait; megértsék és megértessék magukat munkahelyi szituációkban, mint például szakmai társalgásban/értekezleteken való részvétel, szakmai szövegek olvasása.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

"Szaknyelvi szókincs bővítése az alábbi témakörökben: számítógép hardware, számítógép alkalmazások, perifériák, operációs rendszerek, kimeneti, bemeneti eszközök, bioinformatika, hálózatok, biztonság, felhő alapú számítástechnika, virtuális valóság, multimédia.beszédkészség fejlesztése: véleményalkotás, szakmai szituációkban, érvelés, prezentációk tartása, olvasás képesség: szakmai szövegek olvasása során alkalmazható szövegértési stratégiák gyakorlása, íráskészség fejlesztése: leírás, grafikonelemzés, véleménykifejtésnyelvtani ismeretek elmélyítése: igeidők, módbeli segédigék, igekötős igék, feltételes mód, szóképzés, hallás utáni szövegértés gyakorlása: lényeges információ kiszűrése, különböző akcentusok megértése, aktuális szakfolyóiratok, cikkek, olvasása, megértése."


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása- Az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet.- Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Képességei:

képességei- Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét.

Attitűdje:

attitűdje- Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására.

Autonómia és felelősség:

autonómiája és felelőssége- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. további szakmai kompetenciák"

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati jegyet a hallgatók a számonkérések során szerzett pontok alapján kapják: A hallgatók egy szaknyelvi témájú prezentációt (30 pont) készítenek és az órán előadják (20 pont), zárthelyi dolgozatot írnak az átvett tananyagból (30 pont) illetve órán nyelvi kommunikációs feladatokat oldanak meg (20 pont).
Vizsgakövetelmények:

A hallgatóknak a maximálisan szerezhető 100 pontból összesen legalább 50 pontot kell szerezni a szóbeli kommunikációs feladatok, az írásbeli dolgozat és a prezentáció pontszámait összegezve.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tanár által kiadott nyomtatott és digitális anyagok megtalálhatók a TEAMS-ben illetve a NEPTUN-ban.

Kötelező irodalom:

[1] Eric H. Glendinning & John McEvan: Oxford English for information technology, Oxford University Press, 2014, ISBN: 019457492X

Ajánlott irodalom:

"[1] Virginia Evans, Jenny Dooley & Stanley Wright: Career Paths - Information Technology. Express Publishing, 2011, ISBN: 9780857776402[2] Santiago Remacha Esteras: Infotech - English for Computer Users Student's Book Cambridge University Press, 2008, ISBN: 9780521702997"