Tantárgy neve, kódja: Közgazdaságtan, GINFBAN-KOZGGAZD-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: gazdasági és humán ismeretek
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Huff Endre
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók elsajátítsák a modern közgazdaságtan, ezen belül is a mikroökonómia és a makroökonómia alapfogalmait, vizsgálati módszereit és legfontosabb elméleti eredményeit, és ezek segítségével alkalmazni tudják a gazdasági gondolkodásmódot a gyakorlati problémák elemzésére. A közgazdaságtudomány eredményei szolgáljanak alapul a modern piacgazdasághoz alkalmazkodni tudó, racionális döntésekre képes, a piac viszonyait átlátó, a tudományterület korszerű módszertani ismereteit felhasználni tudó képzéshez.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Bevezetés a közgazdaságtanba: szükségletek, erőforrások, gazdasági körforgás. A gazdálkodás szükségessége, a termelési lehetőségek határa, a gazdasági élet szereplői. Gazdasági rendszerek. A piac működése, kereslet, kínálat, ár. A keresleti és kínálati görbe. A piaci egyensúly. A kereslet árrugalmassága és jövedelemrugalmassága. Kereszt- árrugalmasság. A piac típusai: kompetitív, tiszta monopólium, oligopólium, monopolista piacok. A fogyasztás elmélete. A hasznosság megközelítése, közömbösségi görbék. A fogyasztás korlátai a költségvetési egyenes. Optimális fogyasztási szerkezet kialakítása. A gazdasági élet szereplői. A vállalkozás, vállalat fogalma, jelentősége. A vállalkozási formák főbb jellemzői. Időtávok a közgazdaságtanban. A termelési függvény. A munka átlag- és határterméke. A költségek csoportosítása. Az átlagköltség és a határköltség. Az átlagbevétel és a határbevétel. A profit fogalma és fajtái. A profit maximalizálásának követelménye. A fedezeti és üzemszüneti pont. Bevezetés a makroökonómiába. Kibocsátás, jövedelem, fogyasztás, beruházás. Gazdasági teljesítmények mérésére szolgáló mutatók. A makrogazdaság egyensúlyi feltételei. A pénzpiac fogalma, egyensúlyának feltétele. A pénz kialakulásának folyamata. Infláció. A kétszintű bankrendszer jellemzői. A tőkepiac fogalma. Az értékpapírok fajtái. Az értéktőzsde működése és lényege. Az árupiaci egyensúly feltétele. A fogyasztási függvény. A munkapiac és jellegzetességei. A munkanélküliség fajtái és okai.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

A gyakorlatokon az előadáson elhangzott ismeretek közös feldolgozása történik.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása

Képességei:

képességei

Attitűdje:

- Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Komplex megközelítést kívánó döntési helyzetekben is a jogszabályok és etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg döntését. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlatokon történő rendszeres részvétel, két zárthelyi dolgozat megírása.
Vizsgakövetelmények:

Az aláírás feltétele: a félévben két zárthelyi dolgozat együttesen minimum 50 %-os teljesítése. A zh-kkal 50-50 pontot lehet elérni. Amennyiben a két zh együttes pontszáma eléri a jó, illetve jeles ponthatárt, akkor a jó, illetve jeles osztályzat megajánlott jegy lehet.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező és ajánlott irodalom.

Kötelező irodalom:

"[1] Samuelson, P.A. – Nordhaus, W.D. (2012): Közgazdaságtan. Akadémia Kiadó, Budapest. (ISBN: 978 963 05 9160 7)"

Ajánlott irodalom:

[1] Mankiw, N.G. (2011): A közgazdaságtan alapjai. Osiris Kiadó, Budapest. (ISBN: 978 963 276 208 1)