Tantárgy neve, kódja: Mikroprocesszorok rendszertechnikája, GINFBAN-MIKRREND-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+2+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Digitális technika I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: szakmai törzsanyag
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Drenyovszki Rajmund
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Drenyovszki Rajmund , Sári Bence
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A mikroprocesszor, a mikroszámítógép fő alkotórészeinek és szerkezetének áttekintése, az utasítások végrehajtásának megismerése, a címzési megoldások és a buszrendszer kezelésének elsajátítása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

1. Mikroszámítógépek - felépítésük, működésük, időciklusaik, normál működésük és eltérítési lehetőségeik. 2. Példák a mikroprocesszorokra. A mikroszámítógép általános felépítése. 3. Sorrendi logikai tervezés. 4. Szinkron állapotgépek. 5. Tárolók, flip-flopok. JK Flip-flopok. 6. ALU (aritmetikai logikai egység). 7. A memória típusai és kezelésük. 8. A mikroprocesszorok felépítése, működése és utasításkészlete. 9. CPU-konstrukciók, utasításkészlet. 10. Programozható mikroprocesszor-perifériák általános jellemzői, példaáramkörök. 11. Memória és I/O elemek beágyazása a memóriába. 12. I/O. A/D, D/A átalakítók. 13. ZH.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

1. Bevezetés a mikroszámítógépek tervezésébe. 2. Az alapvető áramköri tervezés áttekintése (kombinációs logika). 3. Szinkron állapotgépek (bemenettel rendelkező áramkörök). 4. Szinkron állapotgépek (számlálók). 5. A memóriaáramkörök típusai, alkalmazásuk. 6. Az I/O elemek, kapuk alkalmazásai. 7. Memóriák és I/O elemek csatlakoztatása a CPU buszrendszerhez. 8. Címdekóderek és vezérlőjelek használata. 9. Memóriatérkép és I/O-térkép alapján történő tervezés. 10. Mikroszámítógépek elemzése. 11. Egy egyszerű mikroprocesszor utasításkészletének megismerése, utasítástípusok. 12. Az utasítások végrehajtásának elemzése. 13. ZH


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit.

Képességei:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Órák látogatása, kiadott feladatok megoldása, ZH
Vizsgakövetelmények:

A félévközi tanulmányi munkát a gyakorlati tevékenység és zárthelyi dolgozatok alapján értékeljük.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Dedikált labor

Kötelező irodalom:

A. S. T. Tanenbaum: Structured Computer Organization (6th Edition), Prentice Hall, 2013. ISBN-13: 978-0-13-291652-3 Mark S Nixon: Digital Electronics: A Primer - Introductory Logic Circuit Design, Icp (27. Januar 2015), ISBN-13:978-1783264902

Ajánlott irodalom: