Tantárgy neve, kódja: Áramlástan, GJARBAL-ARAMLAST-1

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Nagy Péter
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Nagy Péter
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A nyugvó és áramló folyadékok és gázok legalapvetőbb fogalmainak, törvényszerűségeinek és leírási módszereinek bemutatása. A műszaki gyakorlatban előforduló valós rendszerek tipizálása, modellezése és megoldási folyamatainak megismertetése.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A nyugvó folyadékok és gázok: A folyadékok és gázok fizikai jellemzői. Pascal törvénye. A folyadékok összenyomhatósága. A nehézségi és a tehetetlenségi erőtér. A nyugvó folyadék viselkedése. A folyadék szabad felszíne. A folyadék nyomása nehézségi erőtérben. Arkhimédész törvénye. A folyadék tehetetlenségi erőtérben. A csőfalban föllépő feszültség. A súrlódásmentes folyadékok és gázok áramlása: Az áramló folyadékok leírása. Átlagsebesség, térfogatáram, tömegáram. A folytonossági tétel. Az áramoltatás teljesítményigénye. A mozgásmennyiség és Euler-egyenlet. A Bernoulli-egyenlet és műszaki alkalmazásai: Pitot-cső, Prandl-cső. Venturi-cső, vízlégszivattyú, folyadékpermetező. A lendülettétel és alkalmazása áramcső-darabban foglalt folyadékra. A szabad közegsugár erőhatása síklapra. A síklapátos vízikerék, a Pelton-kerék. A súrlódó folyadékok és gázok áramlása: A belső súrlódás. Newton viszkozitási törvénye. A Reynolds-féle kísérlet és Reynolds-szám. A réteges és a gomolygó áramlás. A határréteg-elmélet. Csúszás olajfilmen. A terheletlen siklócsapágy. Réteges áramlás hengeres csőben: a Hagen–Poiseuille-törvény. Gomolygó áramlás súrlódási vesztesége hengeres csőben: felületi érdesség, csősúrlódási tényező. A körüláramlott szilárd testekre ható erők. A szárnyak aerodinamikájának elemei. A hajók mozgása a vízben. Áramlások hasonlósága. Az áramlástan numerikus véges-elemes módszerei.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a járművek és mobil gépek szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes rutin szakmai problémák azonosítására, műszaki rendszerek és folyamatok modellezésére, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárására, megfogalmazására és (standard műveletek gyakorlati alkalmazásával) megoldására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy 20 pontos házi feladat (esszé) és egy 80 pontos zárthelyi dolgozat (az utolsó konzultáción).
Vizsgakövetelmények:

A vizsgára bocsátás feltétele a szorgalmi időszak végén megírandó 80 pontos (45 perces) zárthelyi dolgozat és a 20 pontos beadandó házi feladat (esszé) összegével legalább 40 pont elérése. A sikertelen (40 pontosnál gyengébb) eredmény a szorgalmi időszak utolsó hetében megírt pótdolgozattal (80 pont) javítható. A hallgatóknak egy 100 pontos, 100 perces vizsgadolgozatot kell írniuk. A dolgozat szöveges leírást, rajzokat is elváró elméleti kérdéseket, továbbá számolási feladatokat tartalmaz. A szorgalmi időszakban tanúsított szereplés ponteredményének 25%-ka beszámít a vizsgajegybe (hozzáadódik a vizsgadolgozat pontszámához) A vizsgajegy meghatározása: 50 pont alatt: 1, [50-65[ pont: 2, [65-80[ pont: 3, [80-90[ pont: 4, 90 ponttól: 5. MEGJEGYZÉS: A fentebb megfogalmazott félévközi és vizsgakövetelmények a „hagyományos” jelenléti oktatásra vonatkoznak. Online oktatás esetén az adott körülményektől (az áttérés időpontjától, a vizsgaidőszak mikéntjétől, stb.) függően változhat a számonkérések rendje és módja, amelyről természetesen a lehető leggyorsabban és egyértelműen tájékoztatást adunk, de mindenképpen a folyamatos tanulás fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Internetről letölthető segédanyagok.

Kötelező irodalom:

Bagány M.: Műszaki áramlástan. Jegyzet, H–393, GAMF, Kecskemét, 2009.

Ajánlott irodalom:

Lajos T.: Az áramlástan alapjai. Műegyetemi Kiadó, Bp., 2004. Pozrikidis: Fluid Dynamics. Springer Verlag, 2009.