Tantárgy neve, kódja: Gépgyártástechnológia I., GJARBAL-GEPGYAR1-1

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska János
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Líska János
Ellenőrzésért felel: Dr. Líska János
Tárgy oktatásának célja:
A Gépgyártástechnológia I. c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az ipari technológiákban használatos számítógépes rendszereket, annak gazdasági jellemzőit, valamint megismerjék a konvencionális gyártási eljárásokat és azoknak kísérő jelenségeit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgató képes felismerni és alkalmazni az előző tantárgyakban tanult folyamatokat (Mechanika, Anyagtan, Gépelemek) és azt felhasználva alkalmazni (merevségi számítások, méretezés, az anyagban lezajló folyamatok, stb.) tudja a gyártástechnológiákban. Képes konvencionális (esztergálás, fúrás, marás, köszörülés) technológiák alkalmazásával technológiai folyamatok leírására (beleértve a gazdasági jellemzőket is), forgácsoló szerszámok megválasztására és annak alkalmazására az iparban.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév közben két zárthelyi dolgozat kerül megírásra. Ezeket külön-külön legalább 50%-ra kell teljesíteni. A zárthelyik időpontját és helyszínét a tárgy oktatói egyeztetik a hallgatókkal a félév közben (Várhatóan a ZH-k a 6-ik és a 11-ik héten vannak). A félév során egy feladatot kell beadni (elektronikusan egyeztetve az oktatóval), amelyet legalább 50%-ra kell teljesíteni.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A szóbeli viszga (amely rögtön az írásbeli után következik) feltétele az írásbelin való megfelelés (10 kérdéssorból legalább 7 helyes válasz). Megajánlott jegy nincs.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Coospace-re feltöltött gyakorlati segédanyagok

Kötelező irodalom:

[1] Kodácsy J.: Gépgyártás . GAMF tanköyv 2010. ISBN 978-963-81-5.[2] Andrew Y. C. Nee: Hanbook of manufacturing Engineering and Technology. Volume 2. ISBN 978-1-4471-4669-8. Springer 2015[3] Dudás I.: Gépgyártástechnológia I. ME Kiadó, 2002. ISBN 963-661-342-7.

Ajánlott irodalom: