Tantárgy neve, kódja: Gépipari mérések I., GJARBAL-GEPIMER1-1

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska Katarína
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Nagyné Pintér Zsuzsanna
Tárgy oktatásának célja:
A gépipari mérések c. tárgy célja a gépiparban használatos hosszmérések bemutatása. A tárgy elvégzésével a hallgató biztos alapokat kap a téma elméleti és gyakorlati részéből. Elsajátítja az egyes mérések gyakorlati menetét, megismeri az idomszer tervezésének egyes lépéseit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Alkalmazói szinten ismeri a gépészetben használatos mérési eljárásokat, azok eszközeit, műszereit, mérőberendezéseit.Képes megérteni és használni szakterületének jellemző szakirodalmát, számítástechnikai, könyvtári forrásait.Törekszik arra, hogy a problémákat lehetőleg másokkal együttműködésben oldja meg.Váratlan döntési helyzetekben is önállóan végzi az átfogó, megalapozó szakmai kérdések végiggondolását és adott források alapján történő kidolgozását.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az egyestől különböző gyakorlati jegy feltételei: A gyakorlati órák TVSZ szerinti látogatása, a két darab zárthelyi dolgozat (35-35 pont) mindegyikének külön-külön legalább 50%-os (17,5-17,5pont) teljesítése, valamint a laborgyakorlatokon teljesítendő 4 db önálló feladatra szerezhető pontszám (30pont) legalább 50%-ának (15 pont) megszerzése. Elégtelen zárthelyi dolgozat esetén pótlásra van lehetőség. A pótlás időpontja egyeztetés alapján történik. Aki az első zárthelyi dolgozat pótlása során elégtelen eredményt ér el, nem jogosult a második zárthelyi dolgozat megírására. A laborgyakorlatokon történő önálló munkavégzés feltétele a mérési gyakorlat előtt kiadott feladatkiírás otthoni feldolgozása. Az önálló munka megkezdése előtt a hallgató számot kell adjon felkészültségéről. A felkészületlen hallgató nem végezheti el az önálló feladatot.
Vizsgakövetelmények:

.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadások anyaga (PPT), a Járműtechnológia Tanszék mérőlaborja (8/11)

Kötelező irodalom:

David Whitehouse: Surfaces and their Measurement. Kogan Page Science 2002, ISBN 1 9039 9660 0Toru Yoshizawa: Handbook of optical metrology. CRC Press 2009, ISBN 978-0-8493-3760-4

Ajánlott irodalom: