Tantárgy neve, kódja: Hőtan, GGEPBAL-HOTAN___-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Görbe Mihály
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Görbe Mihály
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A műszaki gyakorlatban előforduló hőtani jelenségek és az azokat kihasználó gépek, berendezések megismerése.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A hőtani előismeretek összefoglalása. A hőtani rendszerek, határfelületek, a folyamatok megfordíthatósága. A munka, hő, belső energia. Az I. főtétel zárt és nyitott rendszerekre. Az entalpia. A tökéletes gázok hőtani folyamatai. A gázkeverékek. A valódi gázok. A halmazállapot-változások, folyadékok, gőzök. A nedves levegő. A II. főtétel. Az entrópia és a hődiagram. A körfolyamatok. A hőerőgépek, termikus hatásfok. A hőszivattyúk, jósági tényező. A járművek belsőégésű hőerőgépeiben lejátszódó körfolyamatok; a motorikus körfolyamatok: Otto-, a Diesel-, a Stirling-, a Brayton-, a Rankine- és a hűtőkörfolyamat. A hőterjedés jellemzése, hőáram, hőellenállás. A hővezetés. A réteges fal és a vastagfalú cső hővezetése. A hőátadás. A hősugárzás. A Newton-féle hűlési törvény.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait. - Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat.- Átfogóan ismeri az alkalmazott munka- és erőgépek, gépészeti berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeit.- Alkalmazói szinten ismeri a gépészetben használatos mérési eljárásokat, azok eszközeit, műszereit, mérőberendezéseit.- Képes a műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplínák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre.- Képes rutin szakmai problémák azonosítására, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárására, megfogalmazására és (standard műveletek gyakorlati alkalmazásával) megoldására.- Képes műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotására.- Nyitott a műszaki szakterületen zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére és elfogadására, hiteles közvetítésére.- Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Zárthelyi dolgozat. Időpontja az utolsó konzultáció, időtartama 90 perc, pontértéke 100. A kontaktórákon elhangzott, illetve az egyéni feldolgozásra kiadott anyag számonkéréséből és feladatok megoldásából áll, szöveges leírást, rajzokat is elváró elméleti kérdéseket és számítási feladatokat tartalmazhat. Megírása során használhatók: sem szöveges, sem képi információ tárolására, ill. továbbítására nem alkalmas zsebszámológép, íróeszközök, továbbá saját kezűleg, kék tollal írt (nem fénymásolt, nem nyomtatott) egyoldalas A5 oldal méretű képletgyűjtemény. Sikertelen (50 pontosnál gyengébb) félév végi összpontszám esetén a pótdolgozati héten megírt pótdolgozattal (ugyanilyen feltételek mellett) javítható.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli, időtartama 90 perc, pontértéke 100 pont. A kontaktórákon elhangzott, illetve az egyéni feldolgozásra kiadott anyag számonkéréséből és feladatok megoldásából áll, szöveges leírást, rajzokat is elváró elméleti kérdéseket és számítási feladatokat tartalmaz. Az elméleti részből való felkészülést a szorgalmi időszak végén kiadott vizsgatematika segíti. A vizsga megírása során használhatók: sem szöveges, sem képi információ tárolására, ill. továbbítására nem alkalmas zsebszámológép, íróeszközök, továbbá saját kezűleg, kék tollal írt (nem fénymásolt, nem nyomtatott) egyoldalas A5 oldal méretű képletgyűjtemény. A szorgalmi időszakban szerzett pontok 50 pont fölötti részének fele hozzáadódik a vizsgadolgozat pontszámához. A vizsgajegy meghatározása a TVSz. 11. § (2) szerinti táblázatnak megfelelően történik.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az önálló feldolgozásra kijelölt anyagrészek tanulását segítő videós magyarázatok. Teamsen és/vagy Neptun Meet Streeten közzétett dokumentumok, diák, táblázatok.

Kötelező irodalom:

Bagány Mihály: Műszaki hőtan (H–388), KF GAMFK, Kecskemét, 2012.

Ajánlott irodalom:

Bihari Péter (szerk.): Műszaki termodinamika – Feladatgyűjtemény, BME Gépészmérnöki Kar, 2004. Gausz Tamás, Sánta Imre: Hő- és áramlástan I-II., BME Közlekedésmérnöki Kar, 2011. Konecsny Ferenc, Pásztor Endre (szerk.): Műszaki hő- és áramlástan – Példatár (71014), BME Közlekedésmérnöki Kar, 2006. Eastop, T. D. – McConkey, A.: Applied Thermodynamics for Engineering Technologists. Longman, Singapor