Tantárgy neve, kódja: Gépjármű motorok I., GJARBAL-GEPJMOT1-1

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 20
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Mechanika, Áramlástan, Hőtan, Hő- és áramlástani gépek, Matematika
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Kereszty Balázs László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Kereszty Balázs László
Ellenőrzésért felel: Kereszty Balázs László
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók számára a belsőégésű motorok alapvető ismereteinek elsajátítása a munkafolyamatoktól a konstrukciós kialakításig a tüzelőanyagok és tényleges kialakítások figyelembevételével. A tantárgy során a hallgató megszerzi azokat az ismereteket, hogy a második féléves Gépjárműmotorok II tantárgy emelt szintű, a belsőégésű motorok égését részleteiben elemző tananyagát képes legyen érdemben megérteni, elsajátítani.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Belsőégésű motorok alapismeretei: hőtani összefoglaló, elméleti és valóságos körfolyamatok, indikált és effektív motorjellemzők, karakterisztikák. Négyütemű és kétütemű motorok működése. Motorok geometriai jellemzői és konstrukciós kialakítása: forgattyúház, hengerfej, forgattyús mechanizmus. A forgattyús hajtómű kinematikája és dinamikája, tömegkiegyenlítés. Szelepvezérlések, a vezérmű. Belsőégésű motorok töltetcsere-folyamatai. A belsőégésű motorok feltöltése: a feltöltés célja, turbófeltöltés, mechanikus feltöltés és Comprex-feltöltés. Hagyományos tüzelőanyagok, kenőanyagok. A kenés szükségessége, kenőrendszerek. A motorok hűtése, folyadékhűtés és léghűtés. A keverékképzés, a gyulladás és égés szikragyújtású és kompressziógyújtású motorokban. Benzin és dízelmotorok keverékképző rendszerei.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait. Ismeri a járművek és mobil gépek szakterület fogalomrendszerét, problémamegoldási módszereit. Birtokában van a járművek és mobil gépek gyártásával, üzemeltetésével kapcsolatos alapvető közgazdasági, vállalkozási és jogi szabályoknak, eszközöknek. Ismeri a járművek és mobil gépek működési elveit, szerkezeti egységeit. Ismeri a járműtechnikában használatos mérési eljárásokat, azok eszközeit, műszereit, mérőberendezéseit.

Képességei:

Ismeri a járműtechnikában használatos alapvető tervezési elveket, módszereket, előírásokat és szabványokat, a gyártástechnológiai, az irányítástechnikai eljárásokat és a működési folyamatokat. Ismeri a járművekhez és mobil gépekhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai, minőségbiztosítási területek elvárásait, követelményeit, a környezetvédelem vonatkozó előírásait.

Attitűdje:

Alkalmazni tudja a járművek és mobil gépek, valamint rendszereik üzemeltetéséhez és alapszintű tervezéséhez kapcsolódó számítási, modellezési elveket, módszereket, és műszaki előírásokat. Képes a műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplinák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre. Képes értelmezni és jellemezni a járművek és mobil gépek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítését, működését, az alkalmazott rendszerelemek kialakítását és kapcsolatát. Képes alkalmazni a járműrendszerek, illetve mobil géprendszerek üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírásokat, a gépek, gépészeti berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit. Képes megérteni és használni a járművek és mobil gépek szakterület jellemző szakirodalmát, számítástechnikai, könyvtári forrásait.

Autonómia és felelősség:

Tudatában van munkájának és döntéseinek jogi, gazdasági, biztonsági, társadalmi, egészségvédelmi és környezeti következményeinek. Váratlan döntési helyzetekben is önálló, szakmailag megalapozott döntéseket hoz. Szakmai feladatainak elvégzése során felelősségteljesen együttműködik más (elsődlegesen gazdasági és jogi) szakterület képzett szakembereivel is.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévközi jegy alapja a szorgalmi időszakban íratott két zárthelyi dolgozat külön-külön sikeres teljesítése, a laboratóriumi gyakorlatok mindegyikén való eredményes részvétel és a laboratóriumi jegyzőkönyvek határidőre történő leadása. Elégtelen zárthelyi dolgozat esetén pótlásra van lehetőség. A zárthelyi időtartama 45 perc. Az elégséges szint 50%, a közepes 61%, a jó 76%, a jeles 86%. A dolgozat elméleti és számításos kérdéseket is tartalmaz. A félévközi jegy megállapítása a zárthelyi dolgozatok %-os eredményének átlagolása alapján történik, de érvényes gyakorlati jegyet az a hallgató nem kaphat, aki a laborok bármelyikén nem vett részt. Laboratóriumi jegyzőkönyvnek az elméleti háttér ismertetésén túl a mérés leírását és a mért eredményeket magyarázattal kell tartalmaznia.
Vizsgakövetelmények:

A félévközi jegy alapja a szorgalmi időszakban íratott két zárthelyi dolgozat külön-külön sikeres teljesítése. A félévközi jegy megállapítása a zárthelyi dolgozatok %-os eredményének átlagolása alapján történik, de érvényes gyakorlati jegyet az a hallgató nem kaphat, aki a laborok bármelyikén nem vett részt.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadásvázlatok Tanszék által készített laborgyakorlati segédletek

Kötelező irodalom:

Szente László, Kereszty Balázs – Tribológia alapjai, Kecskemét, 2019. Bosch: Common Rail befecskendező rendszerek. Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó, Budapest, 2010. Kalmár, Stukovszky: Belsőégésű motorok folyamatai. Műegyetemi Kiadó, Budapest, 1998. Kováts: Turbófeltöltés alkalmazása járműmotoroknál. Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó, Budapest, 2006.

Ajánlott irodalom:

Basshuysen, Schäfer: Internal Combustion Handbook. SAE International, 2004. Bosch: Benzinmotorok irányítása – Alapok és részegységek. Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó, Budapest, 2010. Bosch: Benzinmotorok kipufogógáz technikája. Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó, Budapest, 2006. Bosch: Dízelmotorok kipufogógáz technikája. Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó, Budapest, 2006.