Tantárgy neve, kódja: Mechanika III., GJARBAL-MECHANI3-1

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, Bsc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Ivánovics Gergely
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
Megismertetni a hallgatókat az anyagi testek mozgásának leírásával (kinematika), feltárni a testekre ható erők és az ezek hatására létrejövő mozgás közötti kapcsolatot (kinetika). Bemutatni az alaptételek alkalmazását merev testekből felépülő egyszerű szerkezetek mozgásának elemzésére.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat.- Ismeri a szakterületéhez kötődő fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket.- Képes a műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplínák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre.- Képes az adott műszaki szakterület legfontosabb terminológiáit, elméleteit, eljárásrendjét alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor.- Képes önálló tanulás megtervezésére, megszervezésére és végzésére.- Képes rutin szakmai problémák azonosítására, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárására, megfogalmazására és (standard műveletek gyakorlati alkalmazásával) megoldására.- Képes megérteni és használni szakterületének jellemző szakirodalmát, számítástechnikai, könyvtári forrásait.- A megszerzett informatikai ismereteket képes a szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni.- Képes műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotására.- Képes ismereteit alkotó módon használva munkahelye erőforrásaival hatékonyan gazdálkodni.- Munkája során képes alkalmazni és betartatni a biztonságtechnikai, tűzvédelmi és higiéniai szabályokat, előírásokat.- Képes arra, hogy szakterületének megfelelően, szakmailag adekvát módon, szóban és írásban kommunikáljon anyanyelvén és legalább egy idegen nyelven.- Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására.- Felelősséggel vallja és képviseli a mérnöki szakma értékrendjét, nyitottan fogadja a szakmailag megalapozott kritikai észrevételeket.- Szakmai feladatainak elvégzése során együttműködik más (elsődlegesen műszaki, valamint gazdasági és jogi) szakterület képzett szakembereivel is.- Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.- Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai, technológiai és adminisztrációs változásokat.- Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését, felügyeli a gépek, berendezések üzemeltetését.- Értékeli a beosztottak munkavégzésének hatékonyságát, eredményességét és biztonságosságát.- Figyel beosztottjai szakmai fejlődésének előmozdítására, ilyen irányú törekvéseik kezelésére és segítésére, az egyenlő esélyű hozzáférés elvének alkalmazására.- Megosztja tapasztalatait munkatársaival, így is segítve fejlődésüket.- Felelősséget vállal műszaki elemzései, azok alapján megfogalmazott javaslatai és megszülető döntései következményeiért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során az előadásokon 2 db 40-40 pontos zh.íratásával ellenőrizzük a megszerzett tudásszintet. Kívánatos és hasznos a gyakorlatokon való aktív részvétel, a gyakorlatvezető esetenként a gyakorlatokon való szereplésért a félév során jutalom pontokat adhat (összesen max. 20 pontot). A vizsgára bocsájtás feltétele minimum 40 pont elérése. Ha a félévközi pontszám nem éri el a 40 pontot a vizsgára bocsájtás feltétele pótzárthelyin teljesíthető.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga jegy félévközi munkával is teljesíthető, a megszerzett zh.-pontok , valamint a jutalom pontok összege( max. 100 pont) alapján, amenyibe az eléri az 76 pontot. A félévközi munkával megszerzett vizsgajegy (jó) elfogadása nem kötelező. A vizsga irásbeli 6 feladatot tartalmaz 100 pontos,ez lesz az értékelés alapja. A félév során 40 pont fölött szerzett pontok felét a hallgató továbbviheti a félévhez kiírt vizsgadolgozatok pontszámához adandó plussz pontoknak. A pótzárthelyin szerzett többlet pontszám nem vihető tovább a vizsgákra.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kiadott minta feladatmegoldások.

Kötelező irodalom:

1. Jakubek Lajos, Szabó Béláné: Kinematika, kinetika. H 321.2. Szabó Béláné: Kinematika, kinetika példatár. H-341.3. M. Csizmadia Béla, Nándori Ernő: Mechanika mérnököknek, Mozgástan. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp.,1996.

Ajánlott irodalom: