Tantárgy neve, kódja: Általános járműgéptan, GJARBAN-ALTJAGEP-1

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 67 %
Gyakorlat: 33 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth László , Palásti Ferenc, Gerse Péter
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a géptervezésben szükséges alapvető elméleti és gyakorlati módszereket, gépipari mérés célgéppel módszertanát, dokumentálását, néhány konkrét alkalmazási példa segítségével gépek működését.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A gép fogalma, csoportosításuk. A gép egyenletes üzeme. Fizikai mennyiségek és kapcsolataik. Mechanikai munka, teljesítmény, hatásfok fogalma. Feladat (kézi csörlő). Súrlódás és gördülési ellenállás. A mechanikai munka módosítása, átvitele (álló- és mozgócsiga). Dörzs-és fogaskerékhajtás, szíjhajtás. Feladat (súrl. lejtőn). Szíjhajtás. Nyomott csavarrugó. Feladat (szíjhajtás, fogaskerékhajtás). A gép egyenletesen változó sebességű üzeme. Áramlástani alapismeretek. Hidrosztatika, nyomásmérés. Feladat (U-cső, hidraulikus erőátalakító). Folyadékok mechanikája (csőben történő stacionárius áramlás ideális folyadék esetén, kontinuitás törvénye, Bernoulli-egyenlet). Impulzus-tétel. Csőben történő stacionárius áramlás viszkózus folyadék esetén. Feladat. Hőtani alapismeretek (alapfogalmak, hővezetés, konvekció, hőátbocsátás). Áramlástechnikai gépek (szivattyúk, ventilátorok). Kalorikus gépek (háztartási hűtőgépek).


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A megszerzett ismeretei alapján a hallgatók képesek önálló munkával a gépészeti gyakorlatban előforduló egyszerűbb konstrukciós és gépüzemeltetési feladatok megoldására. Képesek tanulmányaik folytatására, a gépelemek és hő- és áramlástechnikai gépek területen. A következetes oktatási és számonkérési módszerek segítik a szakmai felelősség vállalást, a folyamatos tanulás fontosságának és a tantárgy elsajátításához szükséges ismeretek egyéni megszerzésének felismerését.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során az előadásokon 2 db 50-50 pontos zh. íratásával ellenőrizzük a megszerzett tudásszintet., ha a zh-k pontszámai nem érik el a maximálisan kapható pontszám 50%-át (25-25 pont), akkor 1 db. 100 pontos pót zárthelyi írására adunk lehetőséget. A vizsgára bocsátás feltételei: A zárthelyi dolgozatok legalább 50%-a (legalább 25-25 pont), illetve a pót zárthelyi eredménye legalább 50 pont legyen.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsga írásbeli részének a hallgató kérésére elfogadjuk a tárgyfélévben a szorgalmi időszakban megírt zárthelyik, ill. pót zárthelyi eredményét. A szóbeli vizsgán az írásbeli eredményhez képest egy jegyet lehet javítani. A csak vizsgára jelentkezők értékelése szóbeli vizsga alapján történik, ha max. közepessel megelégszik, egyébként írásbeli számonkérés is szükséges. A szóbeli vizsgán minden nagyobb anyagrész legalább elégséges szintű tudása szükséges az eredményes vizsgajegy megszerzéséhez.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A Neptun Meet Street-re, Teams-re feltett írásos anyagok és a tantermekben használt modellek.

Kötelező irodalom:

1. Kovács A.: Általános géptan. BME, jegyzet (40887). 2. Pattanttyús Á. Géza: A gépek üzemtana. Bp. MK., l983. (14., lényegesen átdolgozott kiadás). 3. Lajos T.: Az áramlástan alapjai. Bp. Műegyetemi Kiadó 2004.

Ajánlott irodalom: