Tantárgy neve, kódja: Műszaki ábrázolás, GJARBAN-MUSZAABR-2

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+0+3
Kreditérték: 4
Elmélet: 25 %
Gyakorlat: 75 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Vajda Zsuzsanna , Juhász Gergely, Kónya Gábor, Papp Klaudia, Gerse Péter
Ellenőrzésért felel: Vajda Zsuzsanna
Tárgy oktatásának célja:
A műszaki kommunikáció elveinek és gyakorlati megvalósításának elsajátítása. A műszaki rajzok jelöléseinek értelmezése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A műszaki ábrázolás alapfogalmai. Térelemek ábrázolása rendezett nézeteken. Síkok metszésvonala. Síklapú alakzatok ábrázolása. Síklapú alakzatok áthatása. Forgásfelületek-és felületi pontjaik ábrázolása. Forgásfelületek (testek) áthatása Ábrázolás nézetekkel, metszetekkel, jelölések. Szelvények. Mérethálózatok felépítése. Méretek megadása műszaki rajzokon. Csavarmenetek ábrázolása, méretmegadásuk. Csavarkötések (csavarfejek és anyák) ábrázolása. Tűrések-illesztések alapfogalmai. Az ISO tűrésrendszer felépítése. Felületi érdességi jellemzők és előírásuk. Hegesztett kötések ábrázolása. Egyszerűsített ábrázolások (bordás tengely, fogaskerék, stb.).


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

A műszaki rajzolás során előforduló jelöléseket a kézbe vagy rajzon kapott alkatrészről megfelelő vetületrendben és minőségben rajzolja meg. Tolómérő és menetfésű segítségével méréseket végez.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Megismerik, értelmezik és használják a műszaki jelöléseket. Alkatrészrajzokat tudnak készíteni, ami a legyártásához szükséges összes információt tartalmazza. Megtanulja a tolómérő és a menetfésű használatát.

Képességei:

A hallgatók szert tesznek a műszaki látásmód kifejezésének és értelmezésének képességére. Képesek egy gépelem komplett műszaki rajzának elkészítésére. Képesek összetet szerkezetek elemeinek kirajzolására, és a szerkezet működésének leírására. Önálló és csoportos feladatvégzés révén szert tesznek az önálló és a csoportos munkavégzés közti különbségek felfedezésére, megtapasztalják előnyeit és hátrányait.

Attitűdje:

Együttműködik az ismeretek bővítése során az oktatóval és hallgató társaival, folyamatos ismeretszerzéssel bővíti tudását, törekszik a pontos és hibamentes feladatmegoldásra.

Autonómia és felelősség:

A kiadott rajzaikkal megtanulják, hogy felelősek a kiadott munkáikért. Munkáját egy (leendő) mérnökhöz illő felelősséggel, lelkiismeretesen végzi.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy, mely a félév folyamán elkészített 3 db műszaki rajz (20-10-20 pont), és kontakt oktatás esetén 2 db zárthelyi dolgozat ( rajz 20 és teszt 30 pont), online oktatás esetén 1 db zárthelyi (csak teszt 50 pont) eredményétből adódik. A feladatok és a zárthelyik azonos súllyal szerepelnek, és minden feladatnak és zárthelyinek egyenként is az adott maximális pontszám 50%-ának kell lennie az elégséges gyakorlati jegy megszerzéséhez. A zárthelyik időpontját és a feladatok beadási határidejét az előadó, illetve a gyakorlatvezetők hirdetik ki. Az eredeti beadási határidőtől maximum két héttel lehet eltérni. Az aktuális rajzfeladat csak akkor adható ki, ha az azt megelőző feladatot a hallgató beadta, azaz a gyakorlatvezető elfogadta. A visszakapott rajz javított változatát a visszaadást követő héten kell beadni. A zárthelyi(k) az utolsó oktatási héten pótolható(k) az előadó által meghirdetett időpontban és helyen.
Vizsgakövetelmények:

Nincs

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A Teams-re feltett írásos anyagok és a tantermekben használt modellek.

Kötelező irodalom:

Gáspár Zsolt, Lantos Tamás: Műszaki rajz és dokumentáció (2020)

Ajánlott irodalom:

Házkötő István: Műszaki 2D-s ábrázolás, Budapest, 2006.(azonosítója: 45079)