Tantárgy neve, kódja: Ellátási lánc menedzsment, GLOGBAL-ELLAMENE-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Logisztikai alapismeretek
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Lelkes Zoltán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
Bemutatni a hallgatóknak, hogy az időalapú versenyben a logisztikai értékteremtő folyamatok átnyúlnak a vállalat keretein. Az új típusú (horizontális és vertikális) stratégiai partnerkapcsolatok, a kiszervezések okán vállalatközi hálózatok között kell az áru- és információáramlást „menedzselni”. Ma már nem vállalatok versenyeznek más vállalatokkal, hanem ellátási láncok más ellátási láncokkal.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az ellátás

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok. Ismeri a logisztikában használatos mérési eljárásokat, azok eszközeit, műszereit, mérőberendezéseit. Ismeri a logisztikai szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit. Ismeri a számítógépes kommunikációt, a szakterület fontosabb alkalmazói szoftvereit. Képes a logisztikai rendszerek részfolyamatainak, és azok fizikai realizálását végző részegységek (anyagmozgatógépek, szenzorok, aktuátorok, irányítórendszerek, adatbázis-rendszerek stb.) összekapcsolására. Képes a megszerzett informatikai ismereteket a közlekedés és szállítás szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy ZH meg
Vizsgakövetelmények:

Írásbeli v

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Coospacere feltöltött anyagok

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom: Szegedi Zoltán: Ellátási lánc menedzsment. Kossuth, Budapest, 2012. 1-4, 8. és 10. fej., ISBN 9789630969444 ; Ajánlott irodalom: Szegedi Zoltán: Logisztika-menedzsment esettanulmányok, Kossuth, Budapest, 2008, ISBN: 9789630957922, Wallace J. Hopp / Mark L. Spearman Factory Physics, Foundations of Factory Management, ISBN: 0-256-24795-1

Ajánlott irodalom: