Tantárgy neve, kódja: Logisztikai hálózatok, GLOGBAL-LOGIHALO-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Ellátási lánc menedzsment
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Boldizsár Adrienn
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Boldizsár Adrienn
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismertetése a logisztikai hálózatokat felépítő elemekkel, azok egymáshoz kapcsolódásának struktúráival, a logisztikai hálózatok alaptípusaival, megjelenítési és modellezési módszereivel.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Rendszerszintű megközelítés, logisztikai rendszerek döntési szintjei, ellátási lánc, mint hálózat. Logisztikai rendszerek lehetséges elemei, az elemek típusai, kapcsolódási módok. Logisztikai hálózat elemeinek input-output jellemzői, időfaktor. Hálózaton belüli áramlások: anyag, információ, pénz. Logisztikai csomópontok, mint a hálózatok elemei. Logisztikai rendszerek, mint hálózati komponensek összekapcsolása hálózatokká. A hálózati struktúrák jellemzői. Logisztikai hálózatok leírási és megjelenítési módjai. Gráf és network reprezentációk összehasonlítása. Állapot-feladat és állapot-eszköz reprezentációk. Struktúra, szuperstruktúra definíciója. Strukturális redundanciák. Logisztikai hálózatok vezetésének módjai. Logisztikai hálózatok optimalizálásának célfüggvényei. Logisztikai hálózatok alaptípusai: szállítási feladat, ellátási háló, TSP, vehiclue routing problem, raktár elhelyezési problémák. Esettanulmány: FMCG vállalat logisztikai hálózatának optimalizálása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Képes alkalmazni a logisztikai folyamatokkal kapcsolatosan megismert számítási, modellezési elveket és módszereket. Képes értelmezni és jellemezni a logisztikai folyamatok elemeit, azok kapcsolatát, szerepét és jelentőségét a teljes folyamatban. Képes integrált ismeretek alkalmazására a közlekedés, a mobilgépek, a folyamatelmélet, az ipari termelési folyamatok, az elektronika, és informatika szakterületeiről. Képes irányítani és ellenőrizni a logisztikai folyamatokat a minőségbiztosítás és minőségszabályozás elemeit szem előtt tartva. Képes a logisztikai folyamatban fellépő hibák feltárására, az elhárítási műveletek kiválasztására. Képes ismereteit alkotó módon használva munkahelye erőforrásaival hatékonyan gazdálkodni.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Zárthelyi dolgozat megírása, melynek értékelése a TVSZ szerint történik. A zárthelyi dolgozat legalább elégséges szintű megírása az aláírás megszerzésének és a vizsgára bocsátás feltétele.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga módja: írásbeli Témája: az előadásokon és a gyakorlatokon elhangzottak. Értékelés a TVSZ szerint: 90-100 pont: jeles (5), 80-89 pont: jó (4), 66-79 pont: közepes (3), 50-65 pont: elégséges (2), 5 pont alatt elégtelen (1).

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadások és a gyakorlatok anyaga.

Kötelező irodalom:

Szegedi Zoltán: Ellátási lánc menedzsment. Kossuth, Budapest, 2012, ISBN 9789630969444 Barabási Albert-László: A hálózatok tudománya, Libri Könyvkiadó, 2017, ISBN: 9789633107874

Ajánlott irodalom:

Wallace J. Hopp: Supply Chain Science. Waveland Press, Illinois2011, ISBN 9781577667384