Tantárgy neve, kódja: Logisztikai alapismeretek, GLOGBAL-LOGISZAL-2

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Valentinyi Zoltán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Kiss-Béres Beatrix
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
A hallgató átlássa a vállalati logisztikai rendszerek működését, s képessé váljon a logisztikai alrendszerek folyamatainak elemzésére, szervezésére.
Elsajátítandó ismeretanyag:

1. Logisztika, ellátási lánc menedzsment. Alapfogalmak, az ellátási lánc és a logisztika szakterületei és funkciói 2. Logisztika alapfogalmai és módszerei 3. Készletgazdálkodási ismeretek 4. Beszerzés és beszállítók menedzselése 5. Fuvarozás és szállítmányozás, paritások 6. Raktározás feladatai, raktár tervezési szempontok 7. Komissiózás folyamat és szerepe, komissiózási megoldások 8. Csomagolás 9. Göngyölegek az ellátási láncban és azok kezelése 10. Logisztikai kontrolling és főbb logisztikai teljesítménymutatók 11. A logisztikai tervezés részei és folyamata 12. Partnerkapcsolatok az ellátási láncban és a vállalatokon belül 13. Összefoglalás

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Ismeri a logisztikai folyamatokat, azok lebonyolításának módjait, technikai lehetőségeit. - Ismeri az alapvető logisztikai igények felmérésének módszereit és megvalósítási lehetőségeit, gyakorlatát. - Ismeri a közlekedés és szállítás szakterülethez szervesen kapcsolódó logisztikai, menedzsment, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, információtechnológiai, jogi, közgazdasági szakterületek alapjait, azok határait és követelményeit

Képességei:

- Képes alkalmazni a logisztikai folyamatokkal kapcsolatosan megismert számítási, modellezési elveket és módszereket. - Ismeri a logisztikai szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit. - Képes felismerni az ipari termelési és gazdasági rendszerekben a közlekedési, szállítási, anyagmozgatási folyamatot, a logisztikai rendszer megvalósításához szükséges eszközigényeket.

Attitűdje:

- Nyitott a logisztika szakterületen zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére és elfogadására, hiteles közvetítésére. - Munkájában elkötelezett az egészség- és környezetvédelem szempontjainak széles körű érvényesítésére.

Autonómia és felelősség:

- Szakmai feladatainak elvégzése során felelősségteljesen együttműködik más (elsődlegesen gazdasági és jogi) szakterület képzett szakembereivel is. - Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati feladat min. 50%-os szinten történő sikeres megoldása mellett egy ZH megírása, melynek értékelése a TVSZ szerint történik. Sikertelen ZH megírása esetén egy pót ZH biztosított. Vizsgakövetelmények: Írásbeli vizsga írása, melynek értékelése a TVSZ szerint történik.
Vizsgakövetelmények:

Írásbeli vizsga az egész év anyagából.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Szegedi Zoltán – Prezenszki József: Logisztika-menedzsment. Kossuth Kiadó, 2010, 1., 2., 4. fejezet és az 5. fejezet 5.3–5.10. alfejezetei, (kapcsolódó honlap: www.logisztikamenedzsment.hu ), ISBN: 9789630946469 Mihály Zsolt – Dr. Lelkes Zoltán - Dósai Tamás: Logisztikai alapismeretek, Széchenyi Kiadó, 2019, ISBN: 978-615-5817-44-1

Ajánlott irodalom:

E-jegyzet: Földes Péter: Logisztika I-II., 2006. (https://doksi.hu/get.php?lid=17142)