Tantárgy neve, kódja: Minőségmenedzsment, GLOGBAL-MINOSEGM-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska Katarína
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth Ákos
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
Cél, hogy a hallgatók megismerkedjenek a minőségmenedzsment rendszerek működésével, céljával, alapelveivel, valamint az alkalmazásában rejlő lehetőségekkel. Megismerik továbbá a minőségmenedzsment rendszerek típusait, jelentősebb módszereit és technikáit. Gyakorlati ismereteket szereznek e rendszerek kiépítésével, bevezetésével és fenntartásával kapcsolatos folyamatokról. Elsajátítják az auditálási és kockázatértékelési technikákat.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Bevezetés a minőségügybe. A minőségmenedzsment kialakulásának története, filozófiája. A minőség értelmezésének és megvalósításának fejlődése. Alapfogalmak. Vevő fajtái és igényei. Minőségmenedzsment rendszerek, szabványok. Szabványosítás. Dokumentáció. Az ellenőrzés fajtái. Folyamatszabályozás. Minőségellenőrzés a gyártásutasításban. Gyártásközi minőségellenőrzés. Gyártáskiszervezés esetén bejövőáruk ellenőrzése. PDCA elemzés, 8D modell, Hat szigma modell. Beszállítóértékelés minőségügyi megközelítésből. Reklamációkezelés.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Képes alkalmazni a logisztikai folyamatokkal kapcsolatosan megismert számítási, modellezési elveket és módszereket. Képes értelmezni és jellemezni a logisztikai folyamatok elemeit, azok kapcsolatát, szerepét és jelentőségét a teljes folyamatban. Képes felismerni az ipari termelési és gazdasági rendszerekben a közlekedési, szállítási, anyagmozgatási folyamatot, a logisztikai rendszer megvalósításához szükséges eszközigényeket.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév tananyagából prezentáció készítése és bemutatása egy megadott témában. Érdemjegyek a TVSZ szerint.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga í

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadások anyaga, gyakorlati jegyzetek a TEAMS-en közzétéve.

Kötelező irodalom:

Dr. Gutassy Attila, Gutassy Nimród Ferenc: Minőségmenedzsment mindenkinek. Erdei J. –Nagy J. – Topár J. – Tóth Zs: Minőségmenedzsment. BME GTK Tankönyvek. Typotex Kiadó, Budapest, 2010. 234. p.

Ajánlott irodalom:

Berényi L.: A minőségmenedzsment módszerei és eszközei. Publo Kiadó, Budapest. 2014. EPUB Mobi formátum. ISBN: 9789633816028 Kövesi J.: Minőség és megbízhatóság a menedzsmentben. BME GTK Tankönyvek. Typotex Kiadó, Budapest, 2011. 360. p. ISBN: 9632795690 Vonatkozó szabványok (MSZ EN ISO 9001:2015, MSZ EN ISO 14 001:2015; ISO 45 001:201x