Tantárgy neve, kódja: Nemzetközi beszerzés és beszállítófejlesztés, GLOGBAL-NEMZBEBE-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 7. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit, Vámeljárások, közlekedési- és logisztikai jog
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Nagy Zoltán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Skopp Stephan
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy áttekintést nyújt a beszerzés és a beszállítófejlesztés módszertanával kapcsolatos ismeretekről. A tárgy 4 fő blokkból épül fel: az első a stratégiai szintű beszerzési feladatokhoz kapcsolódó szállítószegmentálás és szállítókezelés alapfogalmait, modelljeit ismerteti meg, a második a taktikai szintű beszerzési feladatok módszertani kérdéseivel foglalkozik, a harmadik a beszerzés kommunikációs feladataival és a humán aspektusú kérdéseit tárgyalja. A negyedik blokkban kerül bemutatásra a beszállítófejlesztés hazai és nemzetközi modelljei, vállalati szakemberek bevonásával pedig egy konkrét esettanulmány bemutatása is történik.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Beszerzésről általánosan, beszerzés helye a vállalatok gazdálkodásában hazai és nemzetközi példákon keresztüli bemutatás. Vevő-szállítói kapcsolatok menedzsmentje, nagyvállalatok és kkv-k elemzése. A beszállítók kiválasztása. A beszállítók értékelése, értékelési rendszerek bemutatása. A tender menedzsment alapkérdései. A beszerzés belső kapcsolatrendszere. A beszerzés külső kapcsolatrendszere. Információs folyamatok a beszerzésben. A beszerzés HR stratégiai kérdéskörei. A beszerzés kommunikációs feladatai. Beszállítófejlesztési stratégiák. Integrátori program bemutatása. Beszállítófejlesztés a gazdaság fejlesztésének szolgálatában, esettanulmány, meghívott vendégelőadó nagy nemzetközi vállalat beszállító fejlesztési vezetője által.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok. Digitalizáció és automatizáció munkaerőpiacon strukturális változásokat indukáló következményeinek ismerete a gyártásban és beszerzési láncokban, a termelési folyamatok szervezésében. Képes a logisztikai rendszerek egyes részleteinek tervezésével, gyártásával és javításával, illetve ezek szervezésével kapcsolatos mérnöki alapfeladatok elvégzésére. Képes integrált ismeretek alkalmazására a közlekedés, a mobilgépek, a folyamatelmélet, az ipari termelési folyamatok, az elektronika, és informatika szakterületeiről. Képes a logisztikai rendszerek részfolyamatainak, és azok fizikai realizálását végző részegységek (anyagmozgatógépek, szenzorok, aktuátorok, irányítórendszerek, adatbázis-rendszerek stb.) összekapcsolására. Képes a megszerzett informatikai ismereteket a közlekedés és szállítás szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy a következők szerint: Zárthelyi dolgozat 70%, projektmunka 30%.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Vörösmarty Gyöngyi (2010): Hatékony piacok, Hatékony beszerzés? Vezetéstudomány, XLI évf., 7–8. szám pp. 60–67., ISSN 0133-0179

Ajánlott irodalom:

Gábor Zsolt, Kemendy Nándor (2003): A beszerzés fejlődési irányai: Stratégiai és operatív beszerzési tevékenységek, Logisztikai Híradó, április, ISSN: 2006-6333