Tantárgy neve, kódja: Termelési rendszerek, GLOGBAL-TERMREND-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit, Logisztikai alapismeretek
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Boldizsár Adrienn
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók a tantárgy elsajátítása során megismerik a termelési rendszerek alapelemeit, alapelveit és azok megvalósítási gyakorlatait. A hallgatók megérthetik a folyamatos, szakaszos és félfolyamatos műveleteket tartalmazó termelési rendszerek sajátosságait. Az agilis és a lean termelési rendszerek hasonlóságait és különbözőségeit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Termelésben előforduló ellentétes hatékonysági szempontok. A termelés során előforduló műveletek típusai, folyamatos, félfolyamatos és szakaszos műveletek jellemzői, hatékonyságuk. Termelési rendszer, mint hálózat. Push és Pull rendszerek. A készletre és megrendelésre gyártás különbözősége a push és pull termelésszervezéstől. CONWIP módszer, agilis termelésszervezés. Toyota termelési rendszer, Lean, Lean six sigma, alapfogalmak. Lean a termelésben, lean ház. Vizuális menedzsment, standardizálás, Kaizen, SMED, TPM, TQC, 5S. Termelés- és ellátási lánc-tervezés, stratégiai, taktikai és operatív tervezési feladatok a termelési rendszerekben. Termelésütemezés, job-shop és Flow-shop ütemezési feladatok. Ütemezési feladatok célfüggvényei. Ütemezési feladatok optimalizálási módszerei. Industria 4.0 alapelve, technológiai feltételei. Termelési rendszer esettanulmány: Egy termelő cégben a termelési rendszer megvalósításának bemutatása. Anyagellátási módszerek. A logisztika és a termelés kapcsolódási pontjai. Anyagellátási útvonalak kialakítása. Szupermarket koncepció. Szupermarket jellemző tárolóeszközei. Szupermarket tervezése. Szupermarket kapacitásának hatása az anyagmozgatási teljesítményre. Milkrun. Termeléskiszolgálási módszertanok. Gyártócella tervezés. Anyagellátási problémák tünetei. Termelési rendszerek. Műhelyrendszerű termelési rendszer. Cella rendszerű termelési rendszer. Gyártó cella kialakítások. Az áramlás elve. Az egydarabos áramlás, gyakorlati alkalmazása. A húzó rendszer filozófiája, és eszközei. A Just in time megközelítés, hatása a beszerzésre. A JIT és a JIS összehasonlítása. A kanban rendszer ismertetése, típusai, lehetséges megvalósításai. Kanban kártyák lehetséges kialakítási módjai. A kanban rendszer szabályai, értékelése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a szervezési, irányítási technikákat. Képes értelmezni és jellemezni a logisztikai folyamatok elemeit, azok kapcsolatát, szerepét és jelentőségét a teljes folyamatban. Képes felismerni az ipari termelési és gazdasági rendszerekben a közlekedési, szállítási, anyagmozgatási folyamatot, a logisztikai rendszer megvalósításához szükséges eszközigényeket. Képes a logisztikai rendszerek üzemeltetésének megszervezésére, lebonyolítására, irányítására. Képes irányítani és ellenőrizni a logisztikai folyamatokat a minőségbiztosítás és minőségszabályozás elemeit szem előtt tartva. Képes ismereteit alkotó módon használva munkahelye erőforrásaival hatékonyan gazdálkodni.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy a következők szerint: Zárthelyi dolgozat 70%, projektmunka 30%.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadások és a gyakorlatok anyaga.

Kötelező irodalom:

A TOYOTA-MÓDSZER 14 vállalatirányítási alapelv, Jeffrey K. Liker, HVG Kiadó Zrt., Budapest, 2008, ISBN 978-963-9686-43-4;

Ajánlott irodalom:

Factory Physics 3rd Edition by Wallace J. Hopp, Mark L. Spearman, Waveland Press Inc., Long Grove, 2013, ISBN, 978-157-7667-39-1