Tantárgy neve, kódja: Menedzsment, GGEPBAL-MENEDZSM-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth József , Dr. Ferenczy Tibor István
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a piaci szervezetek működésének jellemzőit, összefüggéseit. Ismerjék vállalati teljesítmény befolyásoló belső és külsőtényezők csoportjait, szervezetek struktúráját, a főbb stratégiákat.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Bevezetés a menedzsmentbe. A menedzsment fogalma. Menedzserek és/vagy vezetők. Menedzseri szerepek. A menedzser kapcsolatrendszere. A csoport és a szervezet. A szervezetek általános strukturális, funkcionális és dinamikai jellemzői. A klasszikus elvek és az emberi viszonyok a menedzsmentben. A szervezeti folyamatok menedzselésének alapkérdései. A menedzsment modern elméletei. A szervezeti környezet és a szervezeti adottságok. A szervezeti kultúra. Döntés a szervezetekben. Változásmenedzsment. A szervezeti formák a menedzsmentben Stratégia a szervezetekben.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A menedzseri szemlélet megismerésén keresztül csoportmunka során képes más szakterületek képviselőivel együttműködve az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálásában részt venni.A tantárgy keretében elsajátított tudás hozzájárul, hogy komplex megközelítést kívánó döntési helyzetekben is képes legyen a hallgató a jogszabályok és etikai normák teljes körű figyelembevételével meghozni döntéseit.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozat időtartalma 45 perc. Az értékelés a tanulmányi és vizsgaszabályzat által megadott szempontok alapján történik. A sikertelen dolgozat egyszer pótolható/javítható. Jelenléti oktatás esetén a konzultáció órarendi időpontjában a tanteremben írják a hallgatók a dolgozatot. Távolléti oktatás esetén a konzultáció órarendi időpontjában elektronikus levélben kapják meg a dolgozatot, melyet elkészítve 45 percen belül elektronikus levél csatolmányaként küldenek vissza a feladó oktató(k)nak.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga kollokvium, írásban történik a TVSz rendelkezésének megfelelően. Jelenléti oktatás esetén a meghirdetett időpontban és tanteremben írják a hallgatók a vizsgadolgozatot. Távolléti oktatás esetén meghirdetett időpontban elektronikus levélben kapják meg a dolgozatot, melyet elkészítve 45 percen belül elektronikus levél csatolmányaként küldenek vissza a feladó oktató(k)nak.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az oktatók által a MEET-STREET-re feltöltött oktatási segédletek.

Kötelező irodalom:

Baráth Mihály - Finta Ferenc - Tóth József: Menedzsment, e-tananyag, 2019. Bakacsi Gyula: Szervezeti magatartás alapjai. Semmelweis Kiadó Kft., Budapest, 2015. ISBN: 978 963 331 313 8

Ajánlott irodalom:

Dobák Mikós: Szervezeti formák és vezetés. Akadémiai Kiadó, 2008. ISBN: 9769630583406