Tantárgy neve, kódja: Ellátási lánc menedzsment, GLOGBAN-ELLAMENE-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+2+0
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Logisztikai alapismeretek
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Valentinyi Zoltán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Valentinyi Zoltán , Busa Boglárka Réka
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
Bemutatni a hallgatóknak, hogy az időalapú versenyben a logisztikai értékteremtő folyamatok átnyúlnak a vállalat keretein. Az új típusú (horizontális és vertikális) stratégiai partnerkapcsolatok, a kiszervezések okán vállalatközi hálózatok között kell az áru- és információáramlást „menedzselni”. Ma már nem vállalatok versenyeznek más vállalatokkal, hanem ellátási láncok más ellátási láncokkal.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Az ellátási láncmenedzsment értelmezése, kapcsolatrendszere a logisztika, gyártás és marketing tudományterületekkel. Az értéklánc, mint átfogó rendszer. Bizonytalanság kezelése, ABC-XYZ elemzések, előrejelzések alkalmazása, készletek az ellátási láncban. számítási példák. Az ostorcsapás-effektus. A nyomásos (push) és szívásos (pull) stratégiák. A beszerzés alapjai: Krajlic mátrix. Koordináció az ellátási láncban: S&OP folyamat, stratégiai szövetségek.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Az előadások átadott elméleti ismeretek mellett a hallgatók egy egész féléven át tartó projektfeladat keretében tervezik meg egy általuk választott termék ellátási láncát, miközben elsajátítják az egyes szereplők és azok logisztikai funkcióinak működését, működtetésének elméleti és gyakorlati ismereteit.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok. Ismeri a logisztikában használatos mérési eljárásokat, azok eszközeit, műszereit, mérőberendezéseit. Ismeri a logisztikai szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit. Ismeri a számítógépes kommunikációt, a szakterület fontosabb alkalmazói szoftvereit. Képes a logisztikai rendszerek részfolyamatainak, és azok fizikai realizálását végző részegységek (anyagmozgatógépek, szenzorok, aktuátorok, irányítórendszerek, adatbázis-rendszerek stb.) összekapcsolására. Képes a megszerzett informatikai ismereteket a közlekedés és szállítás szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy zárthelyi dolgozat megírása, melynek értékelése a TVSZ szerint történik; Sikertelen ZH megírása esetén egy pót ZH biztosított. Gyakorlati feladatok összeredménye minimum 50%-ot érje el.
Vizsgakövetelmények:

Szóbeli vizsga.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadás és gyakorlati foglalkozásokon tárgyalt ppt anyagok, melyek a TEAMS csoportba feltöltésre kerülnek, Log-hub felhőalapú ellátási lánc tervező- és optimalizáló alkalmazások, melyekhez a hallgatók alapszintű hozzáférést kapnak. A gyakorlatokat számítógéppel felszerelt teremben tartjuk.

Kötelező irodalom:

Szegedi Zoltán: Ellátási lánc menedzsment. Kossuth, Budapest, 2012. 1-4, 8. és 10. fej., ISBN 9789630969444 ;

Ajánlott irodalom:

Dr. Lelkes Zoltán, Mihály Zsolt, Rácz László: Ellátási lánc menedzsment Szegedi Zoltán: Logisztika-menedzsment esettanulmányok, Kossuth, Budapest, 2008, ISBN: 9789630957922, S. Chopra / P. Meindl Supply Chain Management, ISBN 978-0-13-380020-3—ISBN 0-13-380020-2 Wallace J. Hopp / Mark L. Spearman Factory Physics, Foundations of Factory Management, ISBN: 0-256-24795-1