Tantárgy neve, kódja: Fizika, GLOGBAN-FIZIKA__-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+2+0
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Lelkes Zoltán
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
A középiskolai fizika tantárgy tananyagának áttekintő, közel teljes körű feldolgozása, alapvető fizika feladatok és problémák megoldása felsőbb matematikai ismeretek nélkül, a megoldási módszerek ismertetése és elsajátítása. A műszaki szakmai ismeretek fizikai megalapozása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Fizikai mennyiség; mérőszám, mértékegység. Az SI mértékegység-rendszer. Viszonyszám és szintérték. A tömegpont mozgását leíró mennyiségek. Mozgás egyenes mentén, síkmozgások. Newton axiómái. A Newton-féle gravitációs törvény. A dinamika alapegyenletének alkalmazásai. Munka, energia. Munkatétel. Mechanikai energia megmaradásának tétele. Pontrendszer dinamikája. Belső és külső erők. Impulzustétel, súlyponttétel. Ütközések. Hidrosztatika és hidrodinamika. Hidrosztatikai nyomás, Pascal és Archimédesz törvénye. Stacionárius áramlás. Kontinuitási és Bernoulli-féle egyenlet. Ideális gázok állapotváltozásai. A nyomás értelmezése a kinetikus gázelmélet alapján. Abszolút hőmérséklet fogalma. Az ideális gázok állapotegyenlete, gáztörvények. A hő és a hőmérséklet fogalma, hőmérsékleti skálák. Szilárd testek és folyadékok hőtágulása. A sűrűség hőmérsékletfüggése. Gázok állapotváltozásai. Hőkapacitás, fajhő. Halmazállapot-változások. Rezgések. Szabad- és kényszerrezgés, rezonancia. Fény visszaverődése és törése. Optikai szálak. Tükrök és vékony lencsék képalkotása. Az elektromágnesség alaptörvényei.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, médiatudatosság, biztonságos internethasználat. Ismeri a logisztikában használatos mérési eljárásokat, azok eszközeit, műszereit, mérőberendezéseit. Ismeri a közlekedés és szállítás szakterülethez szervesen kapcsolódó logisztikai, menedzsment, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, információtechnológiai, jogi, közgazdasági szakterületek alapjait, azok határait és követelményeit. Ismeri a számítógépes kommunikációt, a szakterület fontosabb alkalmazói szoftvereit.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A hallgatók a szorgalmi időszakban 3 alkalommal előre bejelentett időpontban a gyakorlaton 20-25 perces időtartamú, egyenként 30 pontos kisdolgozatot írnak, amelyek elméleti kérdéseket és számolási feladatokat tartalmaznak. A kisdolgozatok pótlására vagy javítására nincs lehetőség. Az órai teljesítményre a gyakorlatvezető a félév során összesen max. 10 pontot adhat. Azok a hallgatók, akik az utolsó előtti gyakorlatig nem tudták a (vizsgára bocsáthatósághoz szükséges) legalább 20 pontos küszöb-pontszámot összegyűjteni, az utolsó gyakorlaton 45 perc időtartamú 100 pontos javító dolgozatot írhatnak a teljes félév anyagából.
Vizsgakövetelmények:

Az a (teljes tantárgyfelvételre beiratkozott) hallgató bocsátható vizsgára, aki a szorgalmi időszak utolsó előtti gyakorlatáig összesen legalább 20 pontot ért el, vagy a szorgalmi időszak utolsó gyakorlatán megírt javító dolgozatára legalább 20 pontot kapott. Logisztikusoknak és menedzsereknek az alapozó fizika tárgy teljesítése is a vizsgára bocsátás feltétele. A vizsga írásbeli, időtartama 90 perc. Az előadásokon elhangzott, illetve az egyéni feldolgozásra kiadott tananyag számonkéréséből és feladatok megoldásából áll. A vizsgán és a kisdolgozatok megírásakor csak a kiadott képletgyűjtemény és zsebszámológép használható. A vizsgadolgozat maximális pontszáma 100 pont. Azon hallgatók esetén, akik teljes tantárgyfelvételre vették fel a tantárgyat és az utolsó gyakorlaton nem írtak javító dolgozatot, a vizsgadolgozat pontszámához hozzáadódik a szorgalmi időszakban összegyűjtött pontoknak a küszöb-pontszám (20) feletti részének a fele. Azon hallgatók esetén, akik csak vizsgára veszik fel a tárgyat vagy az utolsó gyakorlaton javító dolgozatot írtak, a vizsgadolgozat pontszámához nem lehet plusz pontokat adni. A vizsgajegy meghatározása a TVSz. 11. § (2) szerinti táblázatnak megfelelően történik.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Letölthető segédanyagok.

Kötelező irodalom:

Szablics B. (szerk.): Fizika I/1-4. füzetek, KF, 2006. KF-GAMFK-H-366; Szablics B. (szerk.): Fizika I. Példatár, KF, 2008. KF-GAMFK-H-383

Ajánlott irodalom: