Tantárgy neve, kódja: Logisztikai anyagmozgató és szállító berendezések, GLOGBAN-LOANSZBE-2

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+2+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Boldizsár Adrienn
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Boldizsár Adrienn
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az anyagmozgató és szállító berendezések szerepét a logisztikai folyamatokban, a berendezések gépek műszaki, gazdaságossági és környezetvédelmi kérdéseit. A sikeres teljesítés után képesek lesznek a berendezések kiválasztására, gazdaságos üzemeltetésre.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A mozgatott anyag tulajdonságai az anyagmozgató berendezések kiválasztásának műszaki, szervezési, környezetvédelmi szempontjai. Az anyagmozgató rendszerek csoportosítása. Az anyagmozgató rendszerek műszaki, szervezési jellemzői. Az anyagmozgató rendszerek tervezési szempontjai. Anyagmozgató gépek alapvető gépészeti elemei, kiválasztásuk, méretezésük. Szakaszos anyagmozgató gépek csoportosítása, a termelési folyamatban betöltött szerepük. A targoncák, a daruk a felvonók szerkezeti kialakítása, működésük. A folyamatos anyagmozgató gépek csoportosítása a termelési folyamatban betöltött szerepük. Szállítószalagok, hordozóelemes anyagmozgató gépek, mozgóasztalok, konvejorok szerkezeti kialakítása, működésük. Munkahelyi anyagkezelő berendezések. Szerelősorok anyagmozgatási eszközei, jellemzői. A raktározási folyamatok különleges anyagmozgató berendezései, működésük. Anyagmozgatási folyamatok optimalizációja, szimulációs módszerek. Szállítmányozás eszközei, csoportosítása, jellemzői. Építőipar logisztikai berendezései. A vezető nélküli anyagmozgató gépek működése, szerepe a termelésben és a raktározásban.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a logisztikai folyamatok megvalósítására alkalmas járművek és géprendszerek működési elveit, szerkezeti jellemzőit. Képes a logisztikai rendszerek egyes részleteinek tervezésével, gyártásával és javításával, illetve ezek szervezésével kapcsolatos mérnöki alapfeladatok elvégzésére.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során egy zh kerül megíratásra az aláírásért, melynek legalább 50 %-os teljesítése a vizsgára bocsátás feltétele.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli részből áll, értékelés TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadások anyagai.

Kötelező irodalom:

Kulcsár Béla: Anyagmozgató berendezések I. Elektronikus jegyzet. Kulcsár Béla, Némethy Zoltán: Anyagmozgató berendezések II. Elektronikus jegyzet.

Ajánlott irodalom:

Gubán Ákos, Rádi György: Anyagáramlási rendszerek, Akadémia Kiadó, ISBN: 978 963 454 192 9