Tantárgy neve, kódja: Munkavédelem, biztonságtechnika, GLOGBAN-MUNKBIZT-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+0
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Lelkes Zoltán
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Kónya Gábor
Tárgy oktatásának célja:
Megismertetni a hallgatókat a munkavédelem és biztonságtechnika alapvető fogalmaival, a gyakorlati tennivalókkal, feladatokkal, a felelősség kérdéseivel.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Munkavédelem és az Európai Unió. Munkavédelem fogalma, területei: biztonság-technika, foglalkozás-egészségügy. Munkavédelem szabályozási szintjei, jogi intézményei. Munkabiztonság műszaki alapjai. Anyagmozgatás biztonságtechnikája. Ergonómia fogalma, elméleti és gyakorlati kérdései. Ember-gép-környezet rendszere. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeinek kialakítása. Munkavédelem „belső szabályozása”, ellenőrzési rendszere. Munkavédelem felügyeleti rendszere, hatósági feladatok, munkavédelem országos programja. Villamosság biztonságtechnikája: érintésvédelem, villámvédelem kérdései. Kockázat fogalma, értékelése-kezelése, irányítási szintekbe való beépítése. Baleset-munkabaleset-üzemi baleset fogalma. Okkutatás-prevenció-felelősség kérdései. Tűzvédelem, elsősegélynyújtás kérdései. A munkabalesetek alakulása. Néhány termelési folyamat biztonságtechnikája.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Képes a műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplínák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók 1db. zárthelyi dolgozatot írnak ( max. 50 pont) meg és egy irodalomfeldolgozási feladatot (max. 50 pont) adnak le. A zárthelyi dolgozatok helyét és idejét a félév első hetében informálja a tárgy előadója. Az irodalomfeldolgozási feladat terjedelme min. 25 oldal, leadása a 11. héten történik. Megajánlott jegy 61 ponttól.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A szóbeli vizsga (amely rögtön az írásbeli után következik) feltétele az írásbelin való megfelelés . A félév során összegyűjtött pontok nem beszámítanak a vizsgajegybe.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadások anyagai.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom: Dr Jakab Sándor: Munkavédelem, biztonságtechnika, Gamf jegyzet, 2007.; Ajánlott irodalom: dr Waltz Géza :Munkavédelem, Gödöllő jegyzet, GATE, 2011.

Ajánlott irodalom: