Tantárgy neve, kódja: Műszaki ábrázolás, GLOGBAN-MUSZAABR-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Vajda Zsuzsanna , Vajda Zsuzsanna
Ellenőrzésért felel: Vajda Zsuzsanna
Tárgy oktatásának célja:
A műszaki kommunikáció elveinek és gyakorlati megvalósításának elsajátítása. A műszaki rajzok jelöléseinek értelmezése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A műszaki ábrázolás alapfogalmai. Térelemek ábrázolása rendezett nézeteken. Síkok metszésvonala. Síklapú alakzatok ábrázolása. Síklapú alakzatok áthatása. Ábrázolás nézetekkel, metszetekkel, jelölések. Szelvények. Mérethálózatok felépítése. Méretek megadása műszaki rajzokon. Csavarmenetek ábrázolása, méretmegadásuk. Csavarkötések (csavarfejek és anyák) ábrázolása. Tűrések-illesztések alapfogalmai. Az ISO tűrésrendszer felépítése. Felületi érdességi jellemzők és előírásuk.. Egyszerűsített ábrázolások (bordás tengely, fogaskerék, stb.). Logisztikai alaprajzok, logisztikai gépek, berendezések, felépítmények. Logisztikai terület és útvonal ábrázolása.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Birtokában van a logisztika alapvető szókincsének az adott idegen nyelven. Ismeri a szervezési, irányítási és kommunikációs technikákat. A szakmai idegen nyelvet középszinten használja. Szóbeli-és írásbeli kommunikáció során képes a megfelelő információcserére; véleménynyilvánításra. Különféle logisztikai témában képes észrevételeket tenni. Képes arra, hogy szakterületének megfelelően, szakmailag adekvát módon, szóban és írásban kommunikáljon anyanyelvén és legalább egy idegen nyelven. Angol nyelven kiselőadásokat tart, vitákat; megbeszéléseket vezet le. Az angol nyelvet idegen nyelvi helyzetekben/környezetben felelősségteljesen alkalmazza.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy, mely a félév folyamán elkészített 3 db műszaki rajz (20-10-20 pont), és 1 db zárthelyi dolgozat (50 pont) eredményétből adódik. A feladatok és a zárthelyi azonos súllyal szerepelnek, és minden feladatnak és zárthelyinek egyenként is az adott maximális pontszám 50%-ának kell lennie az elégséges gyakorlati jegy megszerzéséhez. A zárthelyi időpontját és a feladatok beadási határidejét az előadó, illetve a gyakorlatvezetők hirdetik ki. Az eredeti beadási határidőtől maximum két héttel lehet eltérni. Az aktuális rajzfeladat csak akkor adható ki, ha az azt megelőző feladatot a hallgató beadta, azaz a gyakorlatvezető elfogadta. A visszakapott rajz javított változatát a visszaadást követő héten kell beadni. A zárthelyi az utolsó oktatási héten pótolható az előadó által meghirdetett időpontban és helyen.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A TEAMS-re feltett írásos anyagok és a tantermekben használt modellek.

Kötelező irodalom:

Házkötő István: Műszaki 2D-s ábrázolás, Budapest, 2006.(azonosítója: 45079)

Ajánlott irodalom: