Tantárgy neve, kódja: Nemzetközi fuvarozás és szállítmányozás, GLOGBAN-NEMZFUSZ-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 67 %
Gyakorlat: 33 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Nagy Zoltán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Boldizsár Adrienn
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
A nemzetközi szállítmányozás területén használatos szakterminológia elsajátítása és alkalmazása. A nemzetközi fuvarozás szabályozási rendszerének ismerete és átlátása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A fuvarozás és szállítmányozás helye, szerepe a logisztikában. A kurzus követelményei. A fuvarozás definiálása, a fuvarozási szerződés, a felelősség formái a fuvarozás lebonyolításához kapcsolódó alapfogalmak. A szállítás fogalma, a közúti árutovábbítás típusai, a nemzetközi közúti fuvarozás jelentősége és formái. A szállítmányozás definiálása, a szállítmányozási szerződés. A Magyar Általános Szállítmányozási Feltételek alapján a szállítmányozási feladatok szervezése a megrendeléstől a végrehajtásig. Szállítmányozói gyűjtőforgalom. Közúti fuvarozási szolgáltatás szereplői, a közúti infrastruktúra és fuvareszközök. INCOTERMS. A nemzetközi közúti árufuvarozás szabályozása, a nemzetközi árufuvarozásra vonatkozó multilaterális egyezmények (CMR, TIR, ADR, ATP, AETR) megismerése. A nemzetközi közúti fuvarozás fuvarokmánya és annak használata (CMR fuvarlevél). Nemzetközi vasúti fuvarozás szabályzása, egyezmények (COTIF/CIM, SZMGSZ, RID) és okmányok (fuvarlevél). Légi fuvarozás szabályozása, a Varsói Egyezmény. A légi fuvarozás eszközei és okmányai, a díjszámítás elemei. A folyami és tengeri fuvarozás szabályozása. A kereskedelmi hajók típusai, a folyami és tengeri fuvarozás okmányai, díjszámításuk elemei. Kombinált fuvarozások szabályozása, infrastruktúrája és eszközei. A kombinált fuvarozás okmányai. Alkalmazásának kiváltó okai, műszaki megoldások és szervezési kérdések. A konténeres fuvarozás. A logisztikai szolgáltató központok szerepe és szolgáltatásaik. Korszerű járattervezési módszerek és eszközök.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a logisztikai szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit. Ismeri a szervezési, irányítási és kommunikációs technikákat. Képes arra, hogy szakterületének megfelelően, szakmailag adekvát módon, szóban és írásban kommunikáljon anyanyelvén és legalább egy idegen nyelven. Komplex megközelítést kívánó, illetve váratlan döntési helyzetekben is képes a jogszabályok és etikai normák teljes körű figyelembevételével meghozni döntéseit. Felelősséggel vallja és képviseli a mérnöki szakma értékrendjét, nyitottan fogadja a szakmailag megalapozott kritikai észrevételeket. Megosztja tapasztalatait munkatársaival így segítve fejlődésüket.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy a következők szerint: 2 db zárthelyi dolgozatból kerül kialakításra az év végi jegy, melyeken külön-külön el kell érni a minimum 50 %-ot.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadások és a gyakorlatok anyagai a Teams csoportban közzétéve.

Kötelező irodalom:

Horváth Annamária – Karmazin György: Nemzetközi közúti árufuvarozás és szállítmányozás, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2014, ISBN 978 963 05 9573 5, Szegedi Zoltán – Prezenszki József: Logisztika-menedzsment. Kossuth Kiadó, 2010, (kapcsolódó honlap: www.logisztikamenedzsment.hu ), ISBN: 9789630946469

Ajánlott irodalom:

Karmazin Gy. – Szécsi G. – Gál I. – Nagy J.(2013):A hazai fuvarozók helyzete és kilátásai Európában. In: Chikán Attila (főszerk.): Logisztikai Híradó, XXIII. évfolyam 1. szám, 2013. február. Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság, Budapest, 38–40. old. ISSN: 2006-6333 Sebestyén László: Szállítás, fuvarozás, szállítmányozás, KIT, Budapest, 2013, ISBN 978 963 637 335 1