Tantárgy neve, kódja: Robotika, GLOGBAN-ROBOTIKA-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+2+0
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 7. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit, Logisztikai alapismeretek
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Kővári Attila
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Prof. Dr. Kővári Attila , Sári Bence
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja a Programozható Logikai Vezérlők és az ipari robotok alkalmazásainak és vezérlési módjainak megismertetése. A hallgatók a tárgyat teljesítve műszaki rálátást szerezhetnek az ipari robotok alkalmazási lehetőségeire.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Bevezető, raktározás, kapcsolódás az anyagmozgatáshoz, anyagmozgatási megoldások. Robotok a logisztikában, alkalmazási példák. Robotika alapismeretek, alapfogalmak, ipari robotok, önjáró robotok. Ipari robot alkalmazások, megfogók, anyagmozgatás gyártásban, tárolásban.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Kétkarú robot bemutatása, alkalmazása, önjáró mobil robotok, alkalmazásuk, programozási alapok, gyakorlati feladatok önjáró robot mozgatás megvalósítására.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Képes a műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplínák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre. Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadáson a félév során két zárthelyi dolgozat megírása elégséges szinten, valamint két beszámoló készítése egyeztetett témakörben elfogadható szinten, ütemezés és pótlás az első órán elhangzottak szerint. A labor gyakorlaton a hallgatóknak a félév során a laborvezető által meghatározott feladatokat kell elkészíteniük, leadniuk és bemutatniuk elégséges szinten.
Vizsgakövetelmények:

Vizsgára bocsátás feltétele a két zárthelyi dolgozat legalább elégséges szintre történő megírása, valamint a labor feladatok elfogadható szintű bemutatása. A vizsgán a hallgatóknak a félév anyagával összefüggő feladatokat kell megoldaniuk. Megajánlott jegy szerezhető.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Robotlabor, előadás és gyakorlati anyag.

Kötelező irodalom:

Hegedűs Zoltán: Robotprogramozás, GAMF Kar, Kecskemét, 2005.

Ajánlott irodalom:

Kulcsár, B.: Robottechnika. Egyetemi tankönyv. LSI Informatikai Oktatóközpont (A mikrotechnikai Alkalmazásának Kultúrájáért Alapítvány) Budapest, 2002. 394 p. ISBN 963 577 2432; Lantos B.: Robotok irányítása. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1991.