Tantárgy neve, kódja: Termelésmenedzsment, GLOGBAN-TERMMENE-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 67 %
Gyakorlat: 33 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit, Logisztikai alapismeretek
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Busa Boglárka Réka
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A Termelésmenedzsment c. tantárgy célja a hallgatókkal megismertetni a termelésmenedzsment helyét, szerepét egy vállalatnál, a termelés és a logisztika kapcsolatát, a gyártási folyamatok szervezésének és menedzselésének módszereit. Az értékteremtő folyamatok struktúrájának és dinamikájának bemutatása, a hallgatók áttekintő ismereteinek megalapozása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Az értékteremtés folyamata, a termelésmenedzsment helye, szerepe a vállalatnál. Az értékteremtő folyamatok összetevői. Értékteremtés piaci szemszögből. Folyamattípusok jellemzői. Termék és folyamat-életciklus, fő szakaszainak kapcsolata. Technológiaválasztás. Létesítmény elhelyezés és –berendezés. Termelés és logisztika helye az össz-vállalati stratégiában. Igény kielégítés és stratégia. Termékfejlesztés, életgörbe elméletek, terméktervezés. A vállalati innovációs rendszer kialakítása, működése. Termeléstervezési rendszerek. Vállalati folyamatok tervezése. Az aggregált tervezés módszerei. Szükséglettervezési rendszerek (MRP). MRP tervezési mechanizmusa. Az MRP rendszerek működése. MRP számítás. Gyártási folyamatok szervezése, menedzselése. A korszerű termelési rendszerek működése. A JIT és az OPT rendszer feltételei, alkalmazása. Létesítmények kapacitástervezése, tervezése, elhelyezése és berendezése. Tanulási görbe, és szerepe a termelés gazdaságosságában.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Az értékteremtés folyamata, a termelésmenedzsment helye, szerepe a vállalatnál. Az értékteremtő folyamatok összetevői. Értékteremtés piaci szemszögből. Folyamattípusok jellemzői. Termék és folyamat-életciklus, fő szakaszainak kapcsolata. Technológiaválasztás. Létesítmény elhelyezés és –berendezés. Termelés és logisztika helye az össz-vállalati stratégiában. Igény kielégítés és stratégia. Termékfejlesztés, életgörbe elméletek, terméktervezés. A vállalati innovációs rendszer kialakítása, működése. Termeléstervezési rendszerek. Vállalati folyamatok tervezése. Az aggregált tervezés módszerei. Szükséglettervezési rendszerek (MRP). MRP tervezési mechanizmusa. Az MRP rendszerek működése. MRP számítás. Gyártási folyamatok szervezése, menedzselése. A korszerű termelési rendszerek működése. A JIT és az OPT rendszer feltételei, alkalmazása. Létesítmények kapacitástervezése, tervezése, elhelyezése és berendezése. Tanulási görbe, és szerepe a termelés gazdaságosságában.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, médiatudatosság, biztonságos internethasználat. Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete. Ismeri a logisztikai szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit. Ismeri a kommunikációs technikákat. Képes a műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplínák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre. Képes arra, hogy szakterületének megfelelően, szakmailag adekvát módon, szóban és írásban kommunikáljon anyanyelvén és legalább egy idegen nyelven. Felelősséggel vallja és képviseli a mérnöki szakma értékrendjét, nyitottan fogadja a szakmailag megalapozott kritikai észrevételeket. Törekszik arra, hogy feladatainak megoldása, vezetési döntései az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőleg együttműködésben történjen. Megosztja tapasztalatait munkatársaival így segítve fejlődésüket.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Zárthelyi dolgozat 50%, projektmunka 50%. 13. hét pót zárthelyi dolgozat az egész év anyagából. Érdemjegyek a TVSZ szerint.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Demeter Krisztina: Termelés, szolgáltatás, logisztika. Az értékteremtés folyamatai. Budapest. Wolters Kluwer Kft. 2017 ISBN: 978 963 295 704 3

Ajánlott irodalom:

Chikán, A., Demeter, K.: Értékteremtő folyamtok menedzsmentje, Aula Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9789639585218 Demeter, K.: Termelés és logisztika: Az elvi alapoktól a napi gyakorlatig, szöveggyűjtemény, Aula Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9789632953854,