Tantárgy neve, kódja: Termelési rendszerek, GLOGBAN-TERMREND-1
A hallgatók a tantárgy elsajátítása során megismerik a termelési rendszerek alapelemeit, alapelveit és azok megvalósítási gyakorlatait. A hallgatók megérthetik a folyamatos, szakaszos és félfolyamatos műveleteket tartalmazó termelési rendszerek sajátosságait. Az agilis és a lean termelési rendszerek hasonlóságait és különbözőségeit.
Termelésben előforduló ellentétes hatékonysági szempontok. A termelés során előforduló műveletek típusai, folyamatos, félfolyamatos és szakaszos műveletek jellemzői, hatékonyságuk. Termelési rendszer, mint hálózat. Push és Pull rendszerek. A készletre és megrendelésre gyártás különbözősége a push és pull termelésszervezéstől. Az áramlás elve. Az egydarabos áramlás, gyakorlati alkalmazása. A húzó rendszer filozófiája, és eszközei. A Just in time megközelítés, hatása a beszerzésre. A JIT és a JIS összehasonlítása. Értékáram térkép (Value Stream Mapping) alapjai, szimbólumai. Értékáram térkép készítésének lépései. Értékáram elemzés menete, VSM típusok. Vizuális menedzsment, standardizálás és napi menedzsment rendszerek. SQDC menedzsment koncepció. 5S módszer. Az 5S célja, előkészítése, lépései. Termelés- és ellátási lánc-tervezés, stratégiai, taktikai és operatív tervezési feladatok a termelési rendszerekben. Termelési rendszer esettanulmány: Egy termelő cégben a termelési rendszer megvalósításának bemutatása. Anyagellátási módszerek. A logisztika és a termelés kapcsolódási pontjai. Anyagellátási útvonalak kialakítása. Szupermarket koncepció. Szupermarket jellemző tárolóeszközei. Szupermarket tervezése. Szupermarket kapacitásának hatása az anyagmozgatási teljesítményre. Milkrun. Termeléskiszolgálási módszertanok. Anyagellátási problémák tünetei. Termelési rendszerek. Műhelyrendszerű termelési rendszer. Cella rendszerű termelési rendszer. A kanban rendszer ismertetése, típusai, lehetséges megvalósításai. Kanban kártyák lehetséges kialakítási módjai. A kanban rendszer szabályai, értékelése.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:
Tudása:
Ismeri a szervezési, irányítási technikákat. Képes értelmezni és jellemezni a logisztikai folyamatok elemeit, azok kapcsolatát, szerepét és jelentőségét a teljes folyamatban. Képes felismerni az ipari termelési és gazdasági rendszerekben a közlekedési, szállítási, anyagmozgatási folyamatot, a logisztikai rendszer megvalósításához szükséges eszközigényeket. Képes a logisztikai rendszerek üzemeltetésének megszervezésére, lebonyolítására, irányítására. Képes irányítani és ellenőrizni a logisztikai folyamatokat a minőségbiztosítás és minőségszabályozás elemeit szem előtt tartva. Képes ismereteit alkotó módon használva munkahelye erőforrásaival hatékonyan gazdálkodni.
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy a következők szerint: Zárthelyi dolgozat 70%, projektmunka 30%, melynek együttes értékelése a TVSZ szerint történik. A kurzuson az oktató beugró dolgozat megírását kérheti, amelyben ha a hallgató nem ér el a beugrók 30 %-ból a minimum kettes szintet, az év végi jegy elégtelen.
Vizsgakövetelmények:
-
Az előadások és a gyakorlatok anyaga.
A TOYOTA-MÓDSZER 14 vállalatirányítási alapelv, Jeffrey K. Liker, HVG Kiadó Zrt., Budapest, 2008, ISBN 978-963-9686-43-4;
Factory Physics 3rd Edition by Wallace J. Hopp, Mark L. Spearman, Waveland Press Inc., Long Grove, 2013, ISBN, 978-157-7667-39-1