Tantárgy neve, kódja: Gépipari technológiák, GMUMBAL-GEPIPATE-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska János
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Líska János
Ellenőrzésért felel: Kónya Gábor
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja az, hogy a hallgatók áttekintést nyerjenek a gépipari vállalat működéséről és rendszeréről, valamint megismerkedjenek az általános forgácsolási technológiákkal.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A vállalati tevékenységi rendszer. CA-technikák a gépgyártásban. Gépipari technológiák pontossága. A gyártási és technológiai folyamat. Normaidő. Költségkalkuláció. 1 ZH. Forgácsképződés folyamata. Az esztergálás technológiája. A fúrás technológiája. A forgácsolási hő és éltartam. 2 ZH. A marás technológiája. A marás erő és teljesítményszükséglete. A köszörülés technológiája. Üregelés. Gyalulás, vésés.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület technológiáit. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Képes műszaki, technológiai, beruházási, gyártási, logisztikai, minőségbiztosítási, informatikai folyamatok irányítására, szervezésére, ellenőrzésére és fejlesztésük összehangolására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. Felelősséget érez munkahelyéért és beosztott munkatársaiért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Félév közben témazáró zárthelyik megírása (6 és 11 héten). Mindkét zárthelyi dolgozatot legalább 50%-ra kell teljesíteni. Zárthelyik: 50-50 pont. Megajánlott jegy nincs. Pótlási lehetőséget a TVSZ szerint egy alkalommal adunk mindkét Zh-ból. A Pót ZH-k külön-külön íródnak a tanévben egy megegyezett időpontban a délutáni órákban (függetlenül az oktatástól).
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsgajegy megállapításakor figyelembe vesszük a félévközi teljesítményt is.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: