Tantárgy neve, kódja: Jogi és állampolgári ismeretek, GMUMBAL-JOGALLIS-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Molnár István
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Molnár István
Ellenőrzésért felel: Dr. Molnár István
Tárgy oktatásának célja:
A Jogi és állampolgári ismeretek c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a közigazgatási jog alapjait, a gazdasági jog számos területét, valamint a technológiai jogkapcsolódó elemeit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A tantárgyon belül a hallgatók megismerkednek a jogi alapfogalmakkal, majd a közigazgatási jog alapjaival. A kurzus során átfogó képet kapnak a gazdasági jog számos területéről: polgári jog, dologi jog, magánjogi szerződések, értékteremtő folyamat szerződési háttere, gazdasági társaságok joga, pénzügyi jog, a gazdálkodó szervezetek számviteli feladatai, munkajog, gazdasági társaságok munkaügyei, polgári és büntetőjogi felelősség, valamint gazdasági visszaélések és gazdasági bűncselekmények. Végül tisztában lesznek a szerzői-, a közbeszerzési- és a versenyjoggal.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Zárthelyi dolgozatok, amelyek kiegészíthetők beadott beszámolóval. A félév során írandó zárthelyi dolgozat (teszt) legalább elégséges eredménye vagy/és beszámoló készítése. Az elégséges szint eléréséhez a lehetséges összpontszám legalább 50 %-a szükséges. A dolgozat(ok) megírására 20 perc áll rendelkezésre. A elégséges szintet el nem érő vagy dolgozatát meg nem író hallgató nem bocsátható vizsgára. Beadandó dolgozat beadásával a zárthelyi dolgozatra plusz pontszám szerezhető. Ahol a tárgyhoz gyakorlati óra követelmény is társul, ott a hallgatónak teljesítenie kell az Egyetemen rendszeresített jelenléti minimumkövetelményt is. Továbbá a gyakorlati órára kötelezővé tehető egy beszámoló elkészítése is.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli. A hallgatóknak 20 perc áll rendelkezésre a feladatok megoldására. Az elégséges szint eléréséhez legalább 50 % szükséges.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A kötelező és ajánlott irodalom biztosított.

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: