Tantárgy neve, kódja: Makroökonómia, GMUMBAL-MAKROOKO-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Ferenczy Tibor István
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Ferenczy Tibor István
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók képesek lesznek a gazdaság makroökonómiai folyamatainak megértésére.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Bevezetés. A makroökonómia kulcsfogalmai. Aggregált kínálat és kereslet. A gazdasági tevékenység mérése: bruttó hazai termék, a nemzeti számlák részletei, árindexek és az infláció. Fogyasztás és beruházás: fogyasztás, jövedelem és megtakarítás; fogyasztói magatartás nemzeti szinten; a beruházás meghatározó tényezői; a beruházási kereslet függvénye; útban az aggregált kereslet elmélete felé. Konjunktúraciklusok és az aggregált kereslet. A multiplikátor modell. Fiskális politika a multiplikátor-modellben. Pénzügyi rendszer: a modern pénzügyi rendszer; a pénz sajátos természete; bankrendszer és pénzkínálat; a részvény piac. Monetáris politika és a gazdaság. Gazdasági növekedés. A gazdasági fejlődés kihívásai: népességnövekedés; gazdasági növekedés a szegény országokban; a fejlődés négy hajtóereje; a gazdasági fejlődés stratégiái; a fejlődés különféle modelljei. Valutaárfolyamok és a nemzetközi pénzügyi rendszer. A nyitott gazdaság markoökonómiája: külkereskedelem és a gazdasági tevékenység; kölcsönös függőség a világgazdaságban; nemzetközi gazdasági kérdések. A munkanélküliség és az aggregált kínálat alapjai: mérése, hatásai; az Okun törvény; a munkanélküliség közgazdasági magyarázata; munkapiaci kérdések. Az infláció fogalma és hatásai: az infláció gazdasági hatásai; modern inflációs elmélet; a Phillips-görbe; az antiinflációs politika dilemmái. A makroökonómia határain: az államadósság gazdasági hatásai; új irányzatok a modern makorökonómiában; a gazdaság stabilizálása. Összefoglalás, Zárthelyi dolgozat. Pót zárthelyi dolgozat.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a termelő és szolgáltató folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit, azok egészségre és biztonságra való hatásmechanizmusát. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik. Önállóan képes a termelő és szolgáltató vállalkozások műszaki-gazdasági jellegű, valamint humán folyamataival kapcsolatos menedzselési feladatok ellátására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A zárthelyi dolgozat minimum 50%-ra történő teljesítése. Sikertelen zárthelyi dolgozat esetén egy pót zárthelyi dolgozat írása, és annak minimum 50%-ra történő teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

Jegymegajánlás a zárthelyi dolgozat jeles és jó érdemjegynek megfelelő pontot elérők számára. Ponthatárok a TVSZ szerint. Pót zárthelyi dolgozat esetén nincs jegymegajánlás. Vizsga: írásbeli. Ponthatárok a TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: