Tantárgy neve, kódja: Mechanikai technológiák, GMUMBAL-MECHATEC-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Farkas Attila Ferenc
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Johanyák Edit , Dr. Farkas Attila Ferenc
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerkedjenek a hőkezelés, hegesztés és képlékeny alakítási technológiák alapvető műveleteivel. Felismerjék az anyag tulajdonságainak, a technológia alkalmazhatóságának és gazdaságossági szempontok figyelembevételének fontosságát a technológiák kiválasztásában.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Alakítási technológiák csoportosítása. Képlékeny alakváltozás jellemzői. Lemezalakító eljárások csoportosítása. Darabolás, kivágás, lyukasztás. Az aktív elemek méreteinek meghatározása. Vágólap és kivágó-, lyukasztó bélyegek kialakítása, anyagmegválasztása. Szerszámházak. Vezetőlapos szerszámok. Hajlítás, Mélyhúzás, különleges alakítási technológiák. Folyamatos hűtéssel végzett hőkezelések. Izotermikus hűtésű hőkezelések. Kérgesítő eljárások, felületi edzések. Cementálás. Nitridálás. Lánghegesztés. Bevontelektródás ívhegesztés. Védőgázas hegesztő eljárások.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait. Ismeri a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület technológiáit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Rendelkezik felelősségtudattal, minőségtudattal, értékelési és önértékelési, analizáló és szintetizáló képességgel. Képes a szakterületét támogató szoftverek és informatikai rendszerek felhasználói szintű kezelésére, alkalmazására. Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik. Felelősséget vállal az általa irányított és az általa elvégzett munkafolyamatokért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a 9. konzultáción egy zárthelyi megírása (témája az 1.-8. konzultáció anyaga). A vizsgára bocsátás feltétele a zárthelyi 40%-ban történő teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

Írásbeli vizsga, pontozás TVSZ-nek megfelelően.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Anyagviszgáló laboratórium, hőkezelő-, képlékenyalakító-, hegesztő műhely.

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom:

Gépipari gyártástechnológiák II: Forgácsnélküli mechanikai technológiák, Mészáros György, Varnyú Ferenc (2011), www.tankonyvtar.hu Végvári Ferenc: Hőkezelés H-303 Bernáth Mihály: Hegesztési technológiák H-309 MSZ 52: Hidegalakító és térformázó szerszámok