Tantárgy neve, kódja: Számvitel, GMUMBAL-SZAMVITE-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Ferenczy Tibor István
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Ferenczy Tibor István
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A számviteli információs rendszer szerepének, lényegének megismertetése. Az éves beszámoló szerkezetének, a mérleg felépítésének bemutatása. A vállalkozások vagyonában bekövetkező változások nyilvántartása, annak bizonylati alátámasztása.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A számvitel fogalma, feladatai, Pénzügyi, vezetői számvitel. A beszámoló részei. A vállalkozás vagyonának nyilvántartása. Eszközök és források fogalma. A leletár és a mérleg. Mérlegtételek értékelése, értékcsökkenési leírás lehetőségei és számítása. A vállalkozás vagyonában bekövetkező változások feljegyzése. A könyvviteli számla. A könyvviteli számlák és a mérleg kapcsolata. A számlák típusai. A könyvelés szabályai számlákon.A gazdasági események fogalma. Az eszközöket érintő, a forrásokat érintő és az eszközöket és forrásokat egyaránt érintő gazdasági események. Költségek nyilvántartásának szabályai, költségek csoportosítása Az anyagkészlettel kapcsolatos nyilvántartások és gazdasági események, bizonylatok.A tárgyi eszközökkel és a munkabérekkel kapcsolatos nyilvántartások és gazdasági események, bizonylatok. Eredménykimutatás fajtái és levezetése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általánosés specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására.Törekszik arra, hogy döntéseit a jogszabályok és az etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg. A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket. Váratlan döntési helyzetekben is önállóan képes a munkavégzésre, a szakmai kérdések végig gondolására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Előadás, tanári magyarázat, önálló tananyagfeldolgozásoktató által kiadott anyagok alapján órai és házi feladatmegoldások, házi dolgozat készítése.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az oktató által kiadott anyagok.

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: