Tantárgy neve, kódja: Termelésmenedzsment, GMUMBAL-TERMMENE-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth Ákos
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth Ákos
Tárgy oktatásának célja:
A Termelésmenedzsment c. tantárgy célja a hallgatókkal megismertetni a termelésmenedzsment helyét, szerepét egy vállalatnál, a termelés és a logisztika kapcsolatát, a gyártási folyamatok szervezésének és menedzselésének módszereit. Az értékteremtő folyamatok struktúrájának és dinamikájának bemutatása, a hallgatók áttekintő ismereteinek megalapozása.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az értékteremtés folyamata, a termelésmenedzsment helye, szerepe a vállalatnál. Az értékteremtő folyamatok összetevői. Értékteremtés piaci szemszögből. Folyamattípusok jellemzői. Termék és folyamat-életciklus, fő szakaszainak kapcsolata. Technológiaválasztás. Létesítmény elhelyezés és –berendezés. Termelés és logisztika helye az össz-vállalati stratégiában. Igény kielégítés és stratégia. Termékfejlesztés, életgörbe elméletek, terméktervezés. A vállalati innovációs rendszer kialakítása, működése. Termeléstervezési rendszerek. Vállalati folyamatok tervezése. Az aggregált tervezés módszerei. Szükséglettervezési rendszerek (MRP). MRP tervezési mechanizmusa. Az MRP rendszerek működése. MRP számítás. Gyártási folyamatok szervezése, menedzselése. A korszerű termelési rendszerek működése. A JIT és az OPT rendszer feltételei, alkalmazása. Létesítmények kapacitástervezése, tervezése, elhelyezése és berendezése. Tanulási görbe, és szerepe a termelés gazdaságosságában.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri és érti a szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait. Ismeri a termelő és szolgáltató folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit, azok egészségre és biztonságra való hatásmechanizmusát. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Képes az információk menedzselésére. Rendelkezik felelősségtudattal, minőségtudattal, értékelési és önértékelési, analizáló és szintetizáló képességgel. Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. Felelősséget vállal szakmai döntéseiért. - Felelősséget érez a fenntartható fejlődésért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A zárthelyi dolgozaton összesen maximum 100 pont szerezhető. 13. hét pót zárthelyi dolgozat az egész év anyagából. Érdemjegyek a TVSZ szerint.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Demeter Krisztina: Termelés, szolgáltatás, logisztika. Az értékteremtés folyamatai. Budapest. Wolters Kluwer Kft. 2017 ISBN: 978 963 295 704 3

Ajánlott irodalom:

Chikán, A., Demeter, K.: Értékteremtő folyamtok menedzsmentje, Aula Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9789639585218 Demeter, K.: Termelés és logisztika: Az elvi alapoktól a napi gyakorlatig, szöveggyűjtemény, Aula Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9789632953854,