Tantárgy neve, kódja: Vállalkozásszervezés, GMUMBAL-VALLSZER-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kr.
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Marcsa Attila
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Ferenczy Tibor István
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A tervezési és szervezési alapismeretekre építve ismerjék meg a vállalkozások átfogó, középtávú tervezésének módszereit. Önálló, illetve csoportmunka keretében gyakorolják is az üzleti terv készítést.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A konzultáció témaköreinek és a félévi követelmények ismertetése. A vállalkozási formák, jellemzők. Tervezés a vállalkozásokban, a tervek csoportjai, típusai. Az üzleti terv szükségessége, felépítése. Helyzetelemzés, belső és környezeti vizsgálat. A vállalkozás bemutatása, szervezet, termékek, szolgáltatások. A vállalkozás működtetése, termelés, szolgáltatás. A terv értékesítési és marketing fejezete. A pénzügyi fejezet. Fedezeti számítás, megtérülés-vizsgálat. A terv megvalósíthatósága, kockázatelemzés. Az önálló feladatok bemutatása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. Ismeri a beruházások, továbbá fejlesztési projektek tervezésének, gazdaságossági vizsgálatainak, műszaki kivitelezésének főbb eljárásait, módszereit.

Képességei:

Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására. Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre.

Attitűdje:

Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában.

Autonómia és felelősség:

Felelősséget érez munkahelyéért és beosztott munkatársaiért.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy zárthelyi dolgozat, üzleti terv készítése (1-)2-3 fős csoportokban. A félévközi zh és feladat legalább 50%-os teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

Megajánlott érdemjegy: a félévközi zh, és feladat legalább 80%-os teljesítése jó (4), 90%-tól jeles (5). Szóbeli vizsga, az előre meghatározott ismeretkörök szerinti tételek alapján.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A MeetStreet felületre feltöltött oktatási segédletek.

Kötelező irodalom:

A MeetStreet felületre feltöltött oktatási segédletek.

Ajánlott irodalom:

Jäckel Katalin – Nagy Orsolya: Üzleti terv készítése. Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. 2009. ISBN: 9633947722 Pálinkás Jenő: Vállalkozások szervezése. LSI Oktatóközpont, Budapest, 2002. ISBN: 0109001745504 Herczeg János – Juhász Lajos: Az üzleti tervezés gyakorlata. Aula Kiadó 2010.