Tantárgy neve, kódja: Géptan alapjai, GMUMBAN-GEPTALAP-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+1+1
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Fekete István
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth László
Ellenőrzésért felel: Dr. Fekete István
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a géptervezésben szükséges alapvető elméleti és gyakorlati módszereket, gépipari mérés célgéppel módszertanát, dokumentálását, néhány konkrét alkalmazási példa segítségével gépek működését.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Az előadásokok elsajátítandó ismeretanyag:A gép fogalma, csoportosításuk. A gép egyenletes üzeme. Fizikai mennyiségek és kapcsolataik. Mechanikai munka, teljesítmény, hatásfok fogalma. Súrlódás és gördülési ellenállás. A mechanikai munka módosítása, átvitele (álló- és mozgócsiga). Szíj-,dörzs-és fogaskerékhajtás. Nyomott csavarrugó. A gép egyenletesen változó sebességű üzeme. Áramlástani alapismeretek. Hidrosztatika, nyomásmérés. Folyadékok mechanikája (csőben történő stacionárius áramlás ideális folyadék esetén, kontinuitás törvénye). Folyadékok mechanikája (csőben történő stacionárius áramlás ideális folyadék esetén, Bernoulli-egyenlet). Impulzus-tétel. Csőben történő stacionárius áramlás viszkózus folyadék esetén. További áramlástani témakörök feldolgozása/korábbi témakörök mélyebb ismertetése. Áramlástechnikai gépek (szivattyúk). Kalorikus gépek (háztartási hűtőgépek).A gyakorlatokon elsajátítandó ismeretanyag:Feladat (mértékegység átváltások, kézi csörlő, gépi csörlő, mozgócsiga). Feladat (toronydaru, súrlódás vízszintes talajon, lejtőn -„szánkó”-). Fordulatszám mérése. Feladat (súrlódás lejtőn, dörzshajtás). Feladat (szíjhajtás, fogaskerék-hajtás, gördülési ellenállás, vasúti kocsi fékezése). Feladat (egyenletesen változó haladó-és forgómozgások). Rugó jelleggörbe felvétel.( Jegyzőkönyves gyakorlat.) Feladat (vasúti kocsi ütközője, biztonsági szelep rugója, U-cső, hidraulikus erőátalakító). Feladat (hidraulikus erőátalakító, ideális folyadék csőben történő áramlása). Feladat (ideális folyadék csőben történő áramlása). Feladat (viszkózus folyadék csőben történő áramlása).


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait. Ismeri a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. Ismeri és érti a szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait. Ismeri a környezeti hatásvizsgálatok végzésére és a hatástanulmányok összeállítására vonatkozó módszertant és a jogi szabályozás alapjait. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület technológiáit. Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására. Képes munkahelyi csoportok vezetésére, az emberi erőforrás menedzselési feladatainak ellátására. Képes az információk menedzselésére. Képes a termelésmenedzsment operatív feladatainak ellátására. Képes a versenytársak, a termékek, a piaci lehetőségek elemzésére és a termékek, műszaki tartalmú szolgáltatások értékesítése. Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre. Képes a beruházási igények felmérésére, menedzselésére, valamint a beruházásokkal kapcsolatos műszaki és gazdaságossági vizsgálatok végrehajtására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Betartja a munkavégzés és munkavállalás jogi, erkölcsi és szakmai szabályrendszerét. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. - A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során az előadásokon 2 db 50-50 pontos zh.íratásával ellenőrizzük a megszerzett tudásszintet. Az értékelés módszere: A gyakorlati jegy a megszerzett zh.összpontszám alapján történik, amennyiben ez nem éri el az 50 pontot, úgy egy alkalommal 1 db 100 pontos zh. megírására adunk lehetőséget, ekkor ez lesz az értékelés alapja.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A https://coospace.kefo.hu -ról letölthető anyagok, 10/20 mérési labor

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Kovács A.: Általános géptan. BME, jegyzet (40887).Pattanttyús Á. Géza: A gépek üzemtana. Bp. MK., l983. (14., lényegesen átdolgozott kiadás).Lajos T.: Az áramlástan alapjai. Bp. Műegyetemi Kiadó 2004.

Ajánlott irodalom: