Tantárgy neve, kódja: Gyártásautomatizálás, GMUMBAN-GYARTAUT-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kun Krisztián
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Boza Pál
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
Technológiai tervezés CNC vezérlésű eszterga és marógépre, valamint ilyen jellegű gépekre történő gyártási program írása. CNC program generálása CAM szoftver segítségével és az „RP” technika alkalmazhatósága a gyártásban.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Alkatrészgyártó rendszerek felépítése és belső hierarchiájának felépítése. CNC programozás alapjai, koordinátarendszerek csoportosítása, géphez történő rendelése. Egyszerű és összetett ciklusok értelmezése. Fúróciklusok, menetvágó ciklusok, 2D, 3D és 5D felületek gyártása, CNC vezérlésű gépeken, berendezéseken. Különleges transzformációs technikák alkalmazásának lehetőségei a gyártás során. A gépészeti tervezés folyamata. Alaksajátosságokra alapozott tervezés, életszakaszok és termékmodellek, a CIM moduljainak értelmezése. A konkurens terméktervezés alapelvei és megvalósítása. Szabad térbeli felületek, „szoborfelületek” megmunkálása. Az alkatrész „kubatúráját” figyelembe vevő simítási stratégiák bemutatása. Gyors prototípusgyártási eljárások és a Reverse Engineering technikák áttekintése.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete. Digitalizáció és automatizáció munkaerőpiacon strukturális változásokat indukáló következményeinek ismerete a gyártásban és beszerzési láncokban, a termelési folyamatok szervezésében. Szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, médiatudatosság, biztonságos internethasználat. Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes az információk menedzselésére. Képes a szakterületét támogató szoftverek és informatikai rendszerek felhasználói szintű kezelésére, alkalmazására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévközi 2 zárthelyi megírása kötelező. Pótlására a szorgalmi időszakban egy alkalommal lehetséges. A zárthelyi időtartama 60 perc, maximális pontszám 100 pont. Az elégséges szint 50 pont, a közepes 61 pont, a jó 76 pont, a jeles 86 pont. A dolgozat CNC programírást és elméleti kérdéseket is tartalmaz. A gyakorlati jegy megállapítása a zárthelyi dolgozat alapján történik, de érvényes gyakorlati jegyet az a hallgató nem kaphat, akinek a szorgalmi időszak végéig programozási feladatát nem fogadtuk el. A félév során 3 programozási feladatot kell készíteni NCT-T és NCT-M vezérlésekre, illetve egy feladatot CAM szoftver segítségével is meg kell oldani. A feladatokat személyesen lehet beadni a gyakorlatvezetőknek és tudni kell válaszolni a feladat elkészítésével kapcsolatban feltett kérdésekre.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tantárgy elsajátításához nyomtatott és elektronikusan is elérhető jegyzet tartozik. Az egyes feladatok elkészítéséhez gyakorlati útmutatókat biztosítunk. A tanszék korszerű CNC gépparkkal rendelkezik, illetve a programozási feladatok elkészítéséhez hardver és szoftver eszközök is a hallgatók rendelkézésére állnak.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Dr. Boza Pál: CNC-TECHNOLÓGIA és -PROGRAMOZÁS, Jegyzet 2008. H-379.Dr. Boza Pál, Burunyi Pál: CNC Forgácsolás 1 CNC Programszerkesztés, CNC Forgácsolás 2, CNC Gépkezelés. Tankönyv, NSZFI 2007. Budapest. ISBN 9789637469671 öDr. Boza Pál, Dr.Pintér József: Digitális Tankönyvtár, http://www.tankonyvtar.hu Ajánlott irodalom:Michael Fitzpatrick: Machining and CNC Technology, 2005 by the Mc.Graw. Hill (Higher Education). Dr. Mátyási Gyula: CNC technológia és programozás. I-II. Programozás. Műszaki Könyvkiadó Budapest

Ajánlott irodalom: